Ta ett nordiskt grepp

Norden måste utveckla en säkrare och mer effektiv missbruksvård, skriver Pernilla Gunther.

Hälsa. Narkotikaberoende är ett betydande folkhälsoproblem i Sverige och Norden, skriver Pernilla Gunther.

Hälsa. Narkotikaberoende är ett betydande folkhälsoproblem i Sverige och Norden, skriver Pernilla Gunther.

Foto: Lennart Molin

DEBATT2015-02-12 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En ny undersökning från Stockholms universitet och Karolinska institutet (DN Debatt 4/2) visar att minst 60 000 barn i Sverige har en förälder med allvarliga missbruksproblem. Enligt studien är missbruk i familjen en av de allvarligaste riskfaktorerna som ger barn och unga försämrade förutsättningar i livet.

Missbruk inom familjen skapar stress och oro. Många barn i den här situationen sätter sina egna behov åt sidan och tar också stort ansvar för föräldrar och syskon. Det gör det svårt eller omöjligt för barnen att ta till sig skolan och få en bra barndom. I förlängningen riskerar de här barnen och ungdomarna att själva hamna i missbruk och kriminalitet.

Professor Fred Nyberg, som är ansvarig för U-FOLD vid Uppsala universitet, har tidigare påtalat behovet av att se anhöriga och inte minst barnen i detta sammanhang.

Han nämner den dagsaktuella ambitionen bland politiker att vilja förstärka skolornas resurser samt lärares antal och kompetens men att det mindre handlat om att se på barnens förutsättningar innan de kommer in på skolgården.

Bland de över en miljon anhöriga som dagligen har att konfrontera beroendeproblematiken finns många barn. Insatser behövs, vilkets understryks av ovan nämnda Stockholmsstudie.

Narkotikaberoende är ett betydande folkhälsoproblem i Sverige och Norden. Missbruket skapar ett oerhört lidande både för den drabbade och dess anhöriga. Varje år uppgår antalet alkohol- och narkotikarelaterade dödsfall till cirka 2 500, bara i Sverige. Missbruk skapar ofta en oerhört negativ spiral där en betydande ohälsa bidrar till oförmåga att arbeta. Att inte ha ett jobb gör det mycket svårt att försörja sig och att bibehålla ett eget boende, vilket i sin tur förvärrar utanförskapet. Dessutom försämras självkänslan och självförtroendet, vilket spär på den psykiska ohälsan. Det är därför avgörande att det finns tillgång till en effektiv och säker behandling som baseras på vetenskaplig forskning.

Droger tar inte hänsyn till geografiska gränser. För att skapa den bästa missbruksvården bör vi i Norden dra lärdom av varandra och ta ett nordiskt helhetsgrepp för att tillsammans utveckla en säkrare och mer effektiv behandling.

Vi har därför bjudit in politiker och forskare till ett panelsamtal i Sveriges riksdag nu i februari. Ambitionen är att samtalet ska utgöra starten på ett samarbete som kan utveckla och förbättra den nordiska vården av missbrukare och bidra till att de får tillgång till den säkraste och mest effektiva behandlingen oavsett geografiskt hemmahörande.

Det bor över 26 miljoner människor i Norden. Våra länder har mycket gemensamt på detta område, de problem narkotika ger upphov till och i viss mån hur man väljer att bemöta problemen. Gemensamt är också insikten om att det finns tydliga samband mellan missbruk, arbetslöshet, kriminalitet, andra sjukdomar och hög dödlighet. Om forskningen inom beroendevården kunde samordnas på en nordisk nivå skulle det skapa unika möjligheter.

För att förverkliga visionen att Norden ska vara ett drogfritt samhälle bör policys utformas som grundas i den senaste vetenskapliga forskningen för att ge tillgång till den säkraste och mest effektiva behandlingen och minska de narkotikarelaterade skadorna.

Dessutom måste vetenskapligt grundad kunskap spridas om hur droger påverkar både den som använder dem och deras omgivning. Här finns mycket som vi nordiska länder kan lära av varandra och utveckla tillsammans.

Arbetet som bedrivs inom ramen för U-FOLD vid Uppsala Universitet är ett gott exempel på hur vi kan arbeta tvärvetenskapligt. Detta arbetssätt skulle kunna appliceras över landsgränser för att behandla både beroendet och underliggande faktorer som psykisk ohälsa eller smärta.

Missbruk är en sjukdom som kräver en modern och säker behandling för att bota drabbade patienter. Vi vill uppmana forskare och experter från samtliga nordiska länder att komma med gemensamma förslag och initiativ till hur vi i Norden kan skapa en säker och effektiv behandling av drogmissbruk. På så sätt kan vi tillsammans förhindra att fler barn växer upp med missbrukande föräldrar.

Penilla Gunther, riksdagsledamot (KD)

ordförande i Nordiska Rådets välfärdsutskott

Drogmissbruk

Läs mer om