I en unik satsning kommer Uppsala kommun och Uppsala stadsteater att representera staden under politikerveckan i Almedalen. Den 1 juli presenterar vi föreställningen ”Min vän fascisten” på en scen mitt i Visby. Underhållande satirisk musikteater, men också en pjäs om de fördomar vi kanske bär på men inte alltid vågar se själva. En pjäs som väcker obekväma frågor om vad demokrati egentligen är.
Uppsala kommun menar att kulturen spelar en viktig roll i att kunna närma sig samtidens svåra frågor. Vi tror att detta kommer starta spännande – och nödvändiga – diskussioner.
Under en period pratades det om att politiken spelat ut sin roll. Att våra partier pressats samman i en ljummen mittfåra. Att det diffusa subjektet marknaden är den verkliga maktspelaren. Att det var lika bra att sluta bry sig om det så kallade politiska käbblet, släppa taget och luta sig tillbaka i soffan. Nu ser allt plötsligt annorlunda ut.
Om man lämnar ett tomrum flyttar andra krafter in. Att demokrati inte är något att ta för självklart borde historien lärt oss. Ändå blir vi slagna av eftertankens kranka blekhet.
Vi lever i en tid när avgörande globala frågor överskuggar vår framtid. Komplexa frågor som inte kommer att lösa sig utan just politisk vilja och kraft. Miljöfrågor, fördelningsfrågor och växande rasistiska strömningar. Allt detta kräver samtal, diskussion och engagemang. Hur dessa frågor skall bemötas kan man ha olika syn på. Men något är i varje fall klart – vi kan inte ta demokrati för givet.
Det är inte en tjusig etikett, ett ord som vi kan hålla upp på ett plakat, eller en symbol vi kan sätta på våra rockslag och därefter gå hem och sjunka ner i fredagsmys-soffan.
Demokratin måste underhållas, näras och vårdas. Den får sin kraft i olikheter, skilda åsikter och debatt. Och den kräver något av oss. Förr kanske världen var mer entydig. Men i dag är det uppenbart att den kombination av känsla, tanke och etisk ryggrad som kallas engagemang är absolut nödvändig.
Förändringar sker ofta långsamt. Med små steg förskjuter tiden allt runt omkring oss. Det kan vara en ändrad ton i samhällsdebatten, värderingar, teknikens möjligheter, vad vi uppfattar som normalt.
Vårt växande och förfall sker omärkligt. Men konst kan komprimera tid.
Med konstens ögon får vi möjlighet att se den omärkliga rörelse som ständigt pågår runt omkring oss i förhöjd form, intensifierad, förstärkt.
På det viset kan konst i olika former få oss att se utvecklingen. Att hjälpa oss att få syn på det vi känner och vet sker men inte kan sätta ord på – en nödvändighet i vår komplexa samtid.
Teater är en konstform som föds mitt i samhället. En tummelplats där vi kan låta idéer, värderingar och livshållningar brytas. Där man kan se skeenden från flera hållträna sin empati och hålla sin rörlighet i tanken i trim. I teatersalongen är du inte en ensam, konsumerande människa, utan en medborgare som delar en upplevelse med andra.
Hösten 2013 framförde Uppsala stadsteater musikteaterföreställningen ”Min vän fascisten”. En salt satir om barnen från Bullerbyn som vuxit upp till livskrisande medelklass med ett opolerat inre. På deras gemytliga midsommarfest dyker det plötsligt upp en udda främling i naziuniform – men han verkar inte riktigt ha förstått vad nazismen var. Alla i sällskapet vill nu lära honom vad demokrati egentligen är, men inser att det är mer komplicerat än de trott – allt går snart överstyr och långsamt krackelerar fasaderna.
”Min vän fascisten” är en föreställning som slår åt alla håll politiskt, men som i slutänden pekar mot de konsekvenser som väntar om man som medborgare inte orkar konfrontera sina egna fördomar, inte orkar ta konflikter, inte orkar läsa på om historien. Om man inte orkar engagera sig.
Redan tidigt växte idén om att låta föreställningen bli något mer. Att ta pjäsens brännande aktuella diskussion om demokrati ett steg längre. Nu står vi här i juni 2014. Om någon vecka ska föreställningen visas under politikerveckan i Almedalen i Visby.
Det är självklart för oss i Uppsala kommun att vara i framkant – till exempel genom att presentera teater som på ett underhållande sätt belyser laddade frågor i vår samtid – som berör, upprör och skapar engagemang. Det här är en pjäs som vi menar kommer starta spännande och viktiga samtal. Om vilka vi är. Vad vi tror på och vad vi vill. I vår stad. I hela Sverige.
Fredrik Ahlstedt
kommunstyrelsens ordförande i Uppsala kommun.
Linus Tunström
vd och teaterchef Uppsala stadsteater.