Vi möter ofta människor som vittnar om att de far illa när kommunens och landstingets verksamheter inte går i takt. Att bollas mellan boenden, hemvård, vårdcentral, specialistvård, rehabilitering, socialtjänst och fler verksamheter innebär en stor påfrestning både för den enskilde och anhöriga. Det är dessutom ekonomiskt kostsamt för samhället att inte samarbeta förebyggande och långsiktigt. Om vi gör rätt från början vet vi att människor mår bättre och samhället gynnas.
Patienter och anhöriga vill ha bättre kontinuitet och samarbete i vem som ansvarar för vad och att hela människan synliggörs. Det behövs en ökad tydlighet från högsta politiska nivå om att det är prioriterat. Antalet privata aktörer har exploderat i kommunen och landstinget vilket gjort styrningen ännu mer komplex.
För att få en gränslös, kvalitativ vård och omsorg i Uppsala är det viktigt att det finns en samsyn och långsiktighet i samverkan och finansieringen mellan kommunen och landstinget.
Vi tar nu initiativet till en tätare samverkan. Om vi får förtroendet att leda Uppsala kommun och Landstinget i Uppsala län vill vi ta fram ett gemensamt välfärdskontrakt för god vård och omsorg. Genom bred dialog och förankring vill vi skapa legitimitet och förtroende och på så sätt förbättra förutsättningarna för ett helhetsperspektiv på patienter och anhöriga. Vår förhoppning är att detta kan inspirera till liknande arbetssätt med övriga kommuner i länet.
Välfärdskontraktet ska förankras och beslutas på högsta politiska nivå med gemensamma visioner, målsättningar och prioriteringar. Kontraktet ska gälla alla offentliga och privata verksamheter som behöver samarbeta kring barn och äldre. Där ska ansvar, skyldigheter, finansiering, uppföljning och sanktioner tydliggöras för att stärka närvårdutvecklingen på riktigt. Vi vill även involvera Uppsala universitet i arbetet för att ta vara på den forskning och utveckling som finns, samt stimulera till innovation inom det patient- och brukarnära arbetet.
Vi ser även behov av att genomföra ett ökat folkhälsoarbete där forskning och utveckling inom vården och omsorgen ska vara vägledande.
Vi lyfter här några exempel inom vård och omsorg som vi vill utveckla.
1. För att förebygga ohälsa behövs tidiga insatser. Vi vill införa Äldrevårdscentraler som en viktig del av framtidens vård. Då kan vi stärka den geriatriska kompetensen i primärvården och det förebyggande och tvärprofessionella arbetet med en patientcentrerad vård. Så kan ett närmare samarbete med hemsjukvården, hemtjänsten och vårdboenden etableras och den geriatriska kunskapen och kompetensen utvecklas. Nästan 80 procent av alla äldre får diabetes, vilket kan leda till följdsjukdomar. Samtidigt sker omvårdnaden av många äldre på boenden och då är det viktigt att personalen har den kunskap och tid som krävs för att hantera medicinering och kost.
2. Över 75 procent av inneliggande patienter på Akademiska sjukhuset är över 75 år. Sjukhus är en riskmiljö för äldre, inte minst på grund av infektionsrisk och förflyttningar som skapar oro. Den geriatriska specialistkompetensen behöver förstärkas och finnas mer tillgänglig inom alla områden där äldre patienter behandlas.
En geriatrikakut som samarbetar med kommunens omsorg och förstärkt möjlighet till direktinläggning skulle förbättra mottagandet av sjuka äldre. Det är också viktigt att den specialistkompetens som finns på Akademiska görs tillgänglig utanför sjukhuset när så är möjligt. Det kan till exempel ske i form av konsultationsstöd från läkare och specialistsjuksköterskor ute på boenden.
3. Nyligen öppnade den borgerliga majoriteten i landstinget, trots stark kritik, en mellanvårdsavdelning på Kronparksgården där varje vårdplats kostar motsvarande en intensivvårdsplats. Vi menar att införandet av vårdformer som syftar till att överbrygga gränssnitt mellan sjukhusvård och öppenvård måste ske i nära samverkan och dialog mellan landstinget och kommunerna. Ett arbete bör initieras där båda parter ser över vilken vårdform som bäst möter äldre patienters behov när avancerad specialistsjukvård inte längre behövs. Det är nödvändigt för att vården och omsorgen ska bli både kvalitativ för den enskilde och ekonomiskt hållbar för samhället.
4. Vi ser stora möjligheter att driva kvalitetsutveckling i nära samarbete med akademin t.ex Uppsala universitet samt andra samarbetspartner. Det vill vi ta tillvara och inrätta försöksverksamheter med akademiska vårdcentraler och akademiska vårdboenden där forskning och utveckling kan bedrivas och implementeras nära patienter och brukare.
5. Rehabilitering är ett område där organisationsgränser ofta sätter krokben för människors möjlighet att tillfriskna och få god livskvalitet. Vi vill fullfölja vårt förslag om ett rehabiliteringscentrum som möjliggör ett tvärprofessionellt arbete och bildar ett kunskapscentrum med möjlighet till forskning och utveckling. Så kan vi erbjuda en sammanhängande rehabilitering med ökad kvalitet, kontinuitet och tillgänglighet.
6. När det handlar om att främja barns fysiska och psykiska hälsa ser vi stora behov av ökad samverkan. Välfärdskontraktet ska därför genomsyras av ett tydligt barnperspektiv med fokus på det enskilda barnet och familjens kontakt med olika instanser, exempelvis skolhälsovård, ungdomsmottagningar, familjecentraler samt barn- och ungdomspsykiatrin. Ett gemensamt arbete med hjälp av sociala investeringar skulle också göra det möjligt att prioritera det förebyggande arbetet.
Uppsala växer så det knakar. Som Sveriges fjärde stad med en befolkningsutveckling där antalet barn och äldre ökar är det viktigt att vi möter utmaningarna på rätt sätt och blir en trygg plats att både växa upp och åldras i.
Då är ett gott samarbete mellan kommunen och landstinget där hela människan synliggörs viktigt.
Så vill vi bygga ett bättre Uppsala för alla.
Vivianne Macdisi
landstingsråd (S) i opposition
Marlene Burwick
kommunalråd (S) i opposition