Tidstjuvarna ska bort i vården

Vi hoppas att den nya politiska ledningen i landstinget fortsätter det arbete vi initierat för att lämna tillbaka sjukvårdspersonalen till patienterna.

Foto: Fotograf saknas!

DEBATT2014-10-23 12:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en debattartikel i UNT 18 oktober lyfter Stefan Fölster och Monica Renstig angelägna frågeställningar kring Akademiska sjukhusets organisation. En viktig iakttagelse handlade om att sjukhusläkare i Sverige träffar färre patienter på mottagning än i många andra länder, och Uppsalaläjarna färre patienter än de flesta regioner/landsting. Med en vass ledning, effektiva rutiner och investeringar i IT-system kan detta förbättras menar duon. Vi kan glädja artikelförfattarna med att vi fattat en rad politiska beslut för att förbättra situationen. Vår målsättning är glasklar: tidstjuvarna ska bort och patientens delaktighet i vården stärkas.

En annan glädjande nyhet är att Fölster och Renstig jämför äpplen med päron. Läkare på universitetssjukhus behöver kunna fördela sin arbetstid mellan sjukvård, utbildning och forskning. Att de då hinner med färre besök på mottagning är knappast underligt. I jämförelse med motsvarande sjukhus står sig Akademiska sjukhuset väl.

Akademiska sjukhuset är ett universitetssjukhus i världsklass. I ett flertal undersökningar och rankningar prisas sjukhuset för sin medicinska kvalitet, inte minst när det gäller cancersjukvård och intensivvård. Det är något vi är mycket stolta över. När det gäller väntan på vård är vi inte nöjda. Även om den tid som läggs på operationer, ronder, forskning, undervisning och patienter på vårdavdelning inte räknas med i Fölsters och Renstigs statistik anser vi precis som de att det är orimligt att knappt en tredjedel av svenska läkares tid kan ägnas åt patienterna.

För sjuksköterskor är situationen etter värre: våra undersökningar här i Uppsala tyder på att bara drygt en femtedel av tiden kan ägnas åt direkt omvårdnad.

Vårdpersonalens tid och löner går i dag till ett otal uppgifter någon annan bättre skulle kunna utföra, och det görs till ett överpris. Ett omfattande utvecklingsarbete pågår därför i vårt landsting för att lämna tillbaka vårdpersonalen till patienterna: bland annat har en stor kartläggning av sjukvårdens administration nyligen genomförts och flera pilotprojekt pågår sedan ett drygt år tillbaka för att bättre använda medarbetarnas tid och kompetens. Vi arbetar även för att utbilda och anställa fler medicinska sekreterare för att frigöra viktig patienttid från andra medarbetare.

Vi håller med artikelförfattarna om att sjukvårdens IT är en avgörande faktor både för patienterna och för klokt använd arbetstid. Landstinget har därför nyligen genomfört en omfattande IT-översyn.

Dessutom tog vi beslutet att som första landsting i Sverige lansera "Journal på nätet" - en modern e-tjänst där länets alla patienter numera kan få en helhetsbild av sin egen hälsa.

Förutom att läsa den egna journalen kan invånarna följa sina remisser, boka och avboka tider, förnya recept och läsa provsvar. Tjänsten har fått fina omdömen från våra invånare och vi vill ta ytterligare steg i denna riktning. Vi är övertygade om att det kommer att öka patienternas delaktighet, ta bättre vara på vårdens resurser och ytterligare stärka vårdens kvalitet.

Inom kort kommer Folkpartiet och våra alliansvänner lämna över det politiska styret till S, MP och V. Vi hoppas att den nya politiska ledningen i landstinget fortsätter det arbete vi initierat för att lämna tillbaka sjukvårdspersonalen till patienterna.

Lina Nordquist, landstingsråd (FP) och ordförande i produktionsstyrelsen

Läs mer om