I morgon fattar regionfullmÀktige beslut om att Akademiska sjukhuset ska fÄ ett nytt kök med möjlighet till lokal tillagning av maten till patienterna. Det gör att regionen fÄr egen rÄdighet över kvaliteten och utvecklingen för mÄltiderna som i framtiden kommer tillagas pÄ Akademiska sjukhuset. MÄlet Àr att patienterna ska tillförsÀkras god och nÀringsrik mat och att öka mÀngden lokala rÄvaror i upphandlingen.
För en dryg mÄnad sedan Äterremitterade Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna förslaget frÄn regionstyrelsen om att bygga ett nytt sjukhuskök. I morgon kommer förslaget upp till beslut. De tre borgerliga partierna kan Àndra uppfattning om de vill stÄ upp för god mat och lantbruksförtagarnas utveckling i vÄrt lÀn.
NĂ€r mĂ€nniskor genomgĂ„tt en operation, eller av nĂ„gon annan anledning ligger pĂ„ sjukhus, Ă€r god mat en viktig del av vĂ€lbefinnandet och tillfrisknandet. I dag transporteras maten pĂ„ Akademiska sjukhuset frĂ„n sjukhusköket i VĂ€sterĂ„s. Ăven om det finns olika rĂ€tter att vĂ€lja pĂ„ och det finns ekologiskt upphandlad mat, var det ett stort misstag av den tidigare Moderatledda alliansen att utlokalisera tillagningen av mat.
Det beslut vi fattar i morgon Àr nödvÀndigt av flera skÀl. Det nuvarande mottagningsköket Àr byggt pÄ 1960-talet och har nÄtt sin fulla livslÀngd. Beslutet handlar dÀrför inte enbart om kostnaden för att bygga ett kök. Valet handlar i stÀllet om vilken typ av kök vi ska satsa pÄ för framtiden. Det handlar om rÄdigheten över den framtida kvaliteten, valen av livsmedel och medarbetarnas arbetsmiljö.
Miljöpartiet anser att det Àr viktigt med ett kvalitetslyft för maten i vÄrd, skolor och omsorg. Vi stÄr upp till den goda matens försvar. SÄvÀl Region Uppsala som Uppsala kommun lÀgger stor möda pÄ att nÀringsberÀkna mÄltiderna sÄ att sÄvÀl patienter som skolelever ska fÄ nÀringsriktiga mÄltider. Men nÀringsriktig mat Àr inte det enda som utgör en mÄltid. Om den mat som serveras inte Àr god ökar istÀllet matsvinnet.
Uppsala kommun har sedan mÄnga Är en medveten strategi att utveckla de lokala köken pÄ skolor, förskolor och Àldreboenden. Kockar anstÀlls och det finns en kunskap om matens betydelse för skolresultaten och hur viktigt det Àr med bra mÄltider pÄ olika omsorgsboenden. Speciellt de Àldre, som Àr mindre rörliga eller dementa, som tidigare i sitt liv har lagat god och nÀringsrik mat, kÀnner igen lukt och smak pÄ olika matrÀtter och kan genom maten fÄ en extra glÀdje i vardagen. I dag Àr i stÀllet undernÀring ett vanligt problem för mÄnga Àldre. Att mat handlar om glÀdje och gastronomin ska inte komma i skymundan nÀr vÄra offentliga livsmedelsstrategier tas fram.
Akademiska sjukhuset ligger i framkant för att utveckla metoder som minskar problemen med antibiotikaresistens i sjukvĂ„rden. Matproduktionens roll för den totala mĂ€ngden antibiotika i kretsloppet Ă€r stor. Professorn och infektionslĂ€karen Björn Olsen varnade i SVT för ett drygt Ă„r sedan för att det âströsslas med antibiotika i köttproduktionenâ och att jordbruket stĂ„r för uppemot 70 procent av antibiotikaanvĂ€ndningen. Svenskt jordbruk och i synnerhet ekologisk produktion Ă€r oerhört mycket bĂ€ttre Ă€n importerad mat. Om man ska Ă€ta kött bör det vara svenskt, menade Björn Olsen, och det skriver vi ocksĂ„ under pĂ„. Med ett eget tillagningskök pĂ„ Akademiska kan Region Uppsala sjĂ€lva styra över vilka rĂ„varor som kommer patienterna till del.
Miljö, klimat och mat hÀnger ihop. Mer grönt pÄ tallriken ger ett mer hÄllbart jordbruk. Kött, mjölk och ost frÄn djur som fÄtt beta pÄ naturbetesmarker Àr bÀttre frÄn klimatsynpunkt och gynnar den biologiska mÄngfalden i jordbrukslandskapet. Minskat matsvinn gÄr att Ästadkomma om köket Àr lokalt och har egen kontroll pÄ mÀngderna som bestÀlls och faktiskt anvÀnds.
Jordbruket behöver bli fossilfritt och kretsloppsinriktat. Vi vill ha ett livskraftigt jordbruk i hela landet och att det ekologiska jordbruket ska bli mer lönsamt. Offentliga mÄltider som upphandlas för skattemedel kan dÀrför bidra till att Sveriges livsmedelsförsörjning göras lÄngsiktigt hÄllbar.
Miljöpartiet i Region Uppsala och i Uppsala kommun vill frÀmja och utveckla de gröna nÀringarna och livsmedelsindustrin i vÄrt lÀn. Uppsala Àr med Sveriges Lantbruksuniversitet, Livsmedelsverket och huvudkontoret för KRAV nÄgot av Sveriges Mathuvudstad. LÄt oss stÄ upp för det och verkligen satsa pÄ den goda maten, sÄ gynnas bÄde de som Àter i vÄra offentliga kök och vÄra lokala jordbruksföretagare.
Johan Edstav
Ordförande i fastighets-och servicenÀmnden, Region Uppsala (MP)
Maria Gardfjell
KommunalrÄd, Uppsala kommun (MP)