Ofta sägs att personer med funktionshinder tillhör samhällets allra mest utsatta. Men mycket av utsattheten beror på hur vi har byggt samhället. Förutom att det är billigare både för den enskilde och det offentliga är det allas vår skyldighet att bygga ett inkluderande samhälle där alla kan delta.
Ett eftersatt område är kollektivtrafiken. Åtgärderna som krävs behöver inte vara dyra men de måste genomföras systematiskt. Exempelvis är de flesta bussar tillgängliga för personer med rullstol men det saknas information om på vilka linjer dessa bussar går. Som resenär måste du kunna veta om du kan åka eller inte och planera ditt resande utifrån det. Du ska inte behöva stå på en hållplats och vänta och sedan inte komma med bussen för att just den här turen inte hade lågt insteg eller ramp.
Vi anser att om du kan ta dig till en hållplats ska du kunna resa vidare med den allmänna kollektivtrafiken. Det är inte en devis vi själva hittat på utan kopierat från SL. Självklart borde den gälla även i Uppsala.
Tillgänglig kollektivtrafik ger ju både ett minskat beroende av färdtjänst och ökad frihet för individen.Vi tror att ett steg på vägen är att Uppsala läns landsting inför en tillgänglighetsgaranti i kollektivtrafiken. Den förutsätter att vi som trafikhuvudman anger vilka linjer som ska vara tillgängliga och garanterar att om det vid enstaka turen inte fungerar så kan du som resenär ändå kunna resa. Den ska nämligen innebära att man ska få hjälp att resa vidare även om något oförutsett händer, exempelvis att en hiss på en station är trasig eller att det kommer en buss utan lågt insteg där det ska vara en sådan. Det ger en trygghet för resenären samtidigt som det ökar kraven på landstinget att planera för en tillgänglig kollektivtrafik.
Vi anser att SL även är en förebild när det gäller ledsagning, det vill säga när man exempelvis som synskadad behöver hjälp att byta buss eller mellan buss och tåg. I Stockholm kan man få ledsagning vid samtliga tunnelbane- och pendeltågsstationer medan man i Uppsala endast kan få det i Tierp och Uppsala. Här ska beställningen dessutom ske 24 timmar i förväg medan man i Stockholm bara behöver beställa max 3 timmar i förväg. Det är inte rimlig att Uppsala ska vara så mycket sämre. Vi kristdemokrater vill också jobba för att Uppsala resecentrum görs mer tillgängligt. Exempelvis bör informationen om både buss och tåg samlas både för UL och SJ och finnas lätt tillgänglig både ute och inne. Informationen ska också vara sökbar även för synskadade.
På större hållplatser och bytespunkter i hela länet tycker vi att yttre hållplatsutrop är ett grundkrav. Väl på bussen ska man också kunna vara trygg i att även där ska hållplatsutropen fungera och ha en rimlig volym. Vi vill även att UL-appen ska förbättras så att man kan följa var bussen eller tåget är och när den kommer till ens egen hållplats. Det här är viktigt för alla passagerare men särskilt för personer som behöver lite extra tid för att förbereda sitt påstigande. I dag fungerar det delvis för stadstrafiken men inte för regiontrafiken.Alla tjänar på en tillgänglig kollektivtrafik och mycket kan bli bättre med en bättre och mer förutsägbar planering även utan dyra investeringar. Om vi vill skapa ett samhälle där ingen hålls tillbaka och ingen lämnas efter får inte tillgänglighet bara vara ett vackert men tomt ord.
Anna-Karin Klomp
Oppositionslandstingsråd (KD) i Uppsala län