Högsta Förvaltningsdomstolen harkommit med ett utslag angĂ„ende att ett tiggeriförbud i Vellinge kommun varit uppe till prövning. RĂ€tten konstaterar att kommunerna har âvittgĂ„ende befogenheter att meddela lokala ordningsföreskrifter i vitt skilda Ă€mnenâ.
Vi kristdemokrater lanserade i valrörelsen förslaget att det införs tillstÄndsplikt för tiggeri i Uppsala, pÄ utvalda platser dÀr ordningen störs.
UtifrÄn perspektivet om en lokal ordningsstadga sÄ finns det behov att reglera tiggeriet, dÄ personer som tigger i mÄnga fall stör ordningen och blockerar utgÄngar och passager. För oss Àr det ocksÄ viktigt att betona att vi inte tycker det Àr vÀrdigt för nÄgon mÀnniska i Uppsala att över tid sitta pÄ gatan och tigga pengar.
För att komma tillrÀtta med tiggeriet som samhÀllsproblem behöver vi dels stÀrka det förebyggande arbetet för att motverka de bakomliggande orsakerna till att mÀnniskor tigger.
Med utgÄngspunkt i den vÀrdegrund som sÀger att man i första hand ska söka ett arbete och inte tigga pengar, Àr det ocksÄ viktigt att arbeta för integration, och hitta en vÀg till arbetsmarknaden för personer som hamnat i tiggeri.
Tiggeriet har fÄtt en förnyad roll i debatten under senare Är dÄ en stor mÀngd personer frÄn företrÀdesvis RumÀnien och Bulgarien sökt sig till Sverige för att Àgna sig Ät tiggeri. Inledningsvis var sympatin stor, bÄde frÄn det svenska folket och frÄn myndigheterna. I Uppsala kommun fattades 2014 beslut om att inrÀtta ett hÀrbÀrge för EU-migranter, nÄgot som under föregÄende mandatperiods vÀnsterstyre utökades till Äret-runt-öppet.
Insatserna som gjorts i Uppsala har förÀndrats över tid. HÀrbÀrget har flyttats och antal platser minskats och möjligheten för boende med barn begrÀnsats sÄvÀl som tiden som satts till max tre mÄnader. Fördelen med hÀrbÀrget har varit att det blivit en kontaktyta till gruppen som gjort att kunskaperna och möjligheten till rÀtt insatser ökat.
Det utökade samarbetet mellan kommunen, polisen och civilsamhÀllet har gjort Uppsala till ett nationellt föredöme.
Att det finns en rumÀnsksprÄkig samordnare anstÀlld inom socialtjÀnsten i kommunen har nu gjort att vi kunnat samverka med myndigheter pÄ Balkan och hjÀlpa företrÀdesvis barn tillbaka till en ordnad skolgÄng i hemlandet.
Det har tyvÀrr visat sig att tiggeriet i Uppsala och Sverige har flera baksidor. Det rÄder inget tvivel om att det finns kriminalitet kopplad till den utsatta gruppen, nÀtverk i hemlandet och Sverige som organiserar verksamheten, problem med koppleri, trafficking och mÀnniskohandel, samt annan typ av kriminalitet. DÀrför Àr det sÄ viktigt att stÀrka det förebyggande arbetet frÀmst genom humanitÀra organisationer i EU-medborgarnas hemlÀnder.
Vi tror att vi genom regleringar i den kommunala ordningsstadgan skulle kunna börja komma tillrÀtta med problemen med tiggeri i Uppsala.
Det hindrar inte att man fortsÀtter ett viktigt förebyggande arbete. GÄgatan och andra omrÄden centralt i Uppsala skulle kunna vara exempel pÄ platser dÀr man vÀljer att begrÀnsa tiggeriet. Vi tycker inte att tiggarplatser i Uppsala ska fördelas i RumÀnien och Bulgarien, utan i stÀllet tas bort genom införande av tiggerifria platser, eller fördelas av kommunen efter ansökan om tillstÄnd att bedriva verksamheten.
Vi tycker ocksÄ att man bör se över behovet av hÀrbÀrgen sÄ att det endast tÀcker de mest akuta behoven.
Dock bör man ta vara pÄ möjligheten att anvÀnda lokalerna för andra ÀndamÄl, exempelvis som insatser för mÀnniskor i andra utsatta situationer.
Vi föreslÄr dÀrför i en motion till fullmÀktige att kommunen utreder hur tiggeriet kan begrÀnsas genom tiggerifria zoner, alternativt genom en tillstÄndsplikt för tiggeri pÄ utsatta platser i Uppsala.
Vi vill ocksÄ se över hur hÀrbÀrget kan organiseras sÄ att bara de mest utsatta personerna erbjuds ett tillfÀlligt boende i syfte att frÀmst vintertid inte vara hÀnvisade till övernattning utomhus och i bilar.
Jonas Segersam, kommunalrÄd (KD)