Tjänstemannastyrd skola i Östhammar

Det är absolut nödvändigt att se skolfrågan i Östhammar i ett helhetsperspektiv, skriver fyra miljöpartister.

Sten Hallberg (MP)

Sten Hallberg (MP)

Foto: Josef Nylén

DEBATT2015-06-07 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vid senaste sammanträdet i Barn- och utbildningsnämnden (BUN) i Östhammar presenterade majoriteten ett förslag om Frösåkersskolan, Kristinelundsskolan och Edsskolan, där ”Inga andra förändringar i skolstrukturen i Östhammars- och Öregrundsområdet kommer att göras under innevarande mandatperiod, under förutsättning att den kvalitet som styrdokumenten kräver kan hållas.” Detta ”löfte” framfördes också i en intervju med nämndens ordförande Roger Lamell (S) i Upsala Nya Tidning.

Många tror nu att faran är över för de nedläggningshotade skolorna i Gräsö och Snesslinge, men faktum är att inget beslut ännu har fattats.

Förslaget återremitterades till BUN:s arbetsutskott. Nämnden beslutade också att uppdra åt Barn- och utbildningschefen att ”presentera de organisatoriska, pedagogiska samt ekonomiska konsekvenserna av det föreslagna inriktningsbeslutet.” I klartext: Bevarandet av de mindre skolorna får inte kosta för mycket, och det får inte gå ut över skolans kvalitet. Vad som väger tyngst återstår för BUN att besluta om.

Miljöpartiet de gröna i Östhammar anser att det är absolut nödvändigt att se skolfrågan i ett helhetsperspektiv. BUN har ansvar för undervisningens kvalitet. Men det är en mängd faktorer, som avstånd till skolan för små barn, och skolans betydelse för bygden, för att nämna några, som måste vägas in. Skolgången för de enskilda barnen och själva skolans betydelse måste vara i fokus när skolorganisationen är i stöpsleven.

Storleken på en skola behöver inte ha betydelse för kvaliteten. En mindre skola är inte per automatik alltid tryggare för alla barn. Men om det bara finns en enda stor skola så faller valfriheten.

Valfrihet och variation, i storlek och pedagogisk inriktning, är viktigt. Men om vi menar allvar ska valfriheten gälla alla, inte bara dem som har råd med den. Vi måste alltså återinföra rätten till skolkort för de elever som väljer en annan skola än den närmsta.

Det är viktigt att utreda konsekvenserna för det förslag som läggs. Det är också viktigt att presentera och ta ställning till alternativ. Alla beslut som tas rörande skolors utbyggnad, ombyggnad, minskning eller nedläggning måste givetvis utredas då de får återverkningar i decennier framåt. Den demokratiska processen måste få ta tid.

Vi behöver alla – i politiken, skolan och samhället – få den nödvändiga tiden att diskutera olika aspekter av skolorganisationen grundligt.

Alldeles för många förslag rörande skolan har den senaste tiden stressats fram. Nu planeras till exempel en omorganisation som rör skolorna i Gimo. Utifrån den knapphändiga information vi har bedömer vi den som en politisk fråga, utan att BUN har fått den minsta information av tjänstemännen.

Vi i Miljöpartiet de gröna i Östhammar oroas över den takt som förändringar sker. Vi oroas också av ett starkt tjänstemannastyre. BUN kan inte frånhändas det politiska ansvaret.

Kerstin Dreborg, gruppledare MP Östhammar

Sten Hallberg, ordförande MP Östhammar

Ylva Lundh, styrelseledamot MP Östhammar

Freddie Eriksson, styrelseledamot MP Östhammar och ersättare i BUN

Läs mer om