Transport ska inte hindra middagar med vänner

Ingen ska stanna hemma på grund av en otillgänglig kollektivtrafik. Buss och tåg är nycklar till ett mer öppet samhälle, skriver två socialdemokratiska regionråd.

Information om tåg och bussar ska vara lättillgängliga för alla, skriver artikelförfattarna.

Information om tåg och bussar ska vara lättillgängliga för alla, skriver artikelförfattarna.

Foto: Linda Stolpe Margenberg

Debatt2019-09-27 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I framtidens Uppsala län ska fler kunna åka kollektivt, oavsett vilken funktionalitet du har. Det handlar om att ställa om till ett hållbart samhälle, men också om rättvisa och likvärdighet.

Kollektivtrafikresandet i vårt län ökar och tack vare investeringar i hållbarhet har vi nu drastiskt minskat utsläppen från busstrafiken. Vi är dock inte nöjda, fler ska vilja – och våga åka. Det ska vara lätt att välja rätt.

En tillgänglig kollektivtrafik är nyckeln till ett öppnare samhälle. Information och tidtabeller ska vara lättillgängliga och tydliga och att det ska vara tryggt att åka buss eller tåg.

I dag är det allt för många som tvingas stanna hemma på grund av bristande tillgänglighet. Oro inför att inte kunna komma med bussen drabbar många personer med olika typer av funktionsnedsättningar. Därför lyfter vi nu frågan om varför tillgänglighetsanpassningen av kollektivtrafiken går så långsamt.

Kollektivtrafiken behöver bli mer tillgänglig. Ingen ska behöva tacka nej till en middag med vänner eller ett möte i föreningen bara för att du inte vågar ge dig ut på gatan eller i trafiken.

I juni 2018 fattade vi i dåvarande kollektivtrafiknämnden beslut om att införa yttre utrop i busstrafiken. Det handlar om att ge yttre information om bussens nummer och destination så att den som står och väntar vid hållplatsen kan vara säker på att kliva på rätt buss till rätt destination.

Detta är en viktig service till alla våra resenärer men är direkt avgörande för den som har nedsatt syn eller som har svårt att ta del av information på skyltar. När det blir lättare att ta sig fram på egen hand minskar dessutom behovet av färdtjänst.

Trots beslutet i juni 2018 har ingenting hänt. Inga yttre utrop sker från bussarna. Tillgängligheten kan inte vänta. Därför har vi nu lyft frågan till regionfullmäktige. Det är dags för det blågröna styret att ta ansvar för fattade beslut och förverkliga löftet om yttre utrop.

Tillgänglighet handlar också om trygghet. Att känna sig trygg med att busschauffören eller tågpersonalen kan ge dig stöd vid behov. Den tryggheten byggs i mötet mellan personalen och resenären.

För att underlätta detta vill vi socialdemokrater satsa mer på utbildningsinsatser för anställda i kollektivtrafiken när det gäller bemötande. Många andra regioner håller dessa utbildningar tillsammans med funktionsrättsorganisationer. Vi vill att Region Uppsala prövar ett likande system.

I vårt län ska du kunna resa och pendla, vem du än är, var du än bor. I grund och botten handlar det om alla människors demokratiska rättighet att kunna röra sig fritt och verka i samhället på lika villkor.

Samhället ska vara starkt och välfärden ska finnas där när du eller din familj behöver den. Du som har en funktionsnedsättning ska uppleva trygghet, frihet och tillgänglighet. I hela länet.

Oavsett funktionalitet ska du känna att det är du som bestämmer över ditt liv och styr din vardag. När alla kan vara med och bidra kan vi tillsammans bygga ett starkare samhälle. Ett starkare samhälle för alla.

Helena Proos (S)

regionråd

Vivianne Macdisi (S)

regionråd

Läs mer om