Tryggare Uppsalabor

Ta fram en trygghetsplan för hela Uppsala kommun för att stärka det brottsförebyggande arbetet, skriver Fredrik Ahlstedt.

Fredrik Ahlstedt (M)

Fredrik Ahlstedt (M)

Foto: Dan Pettersson

DEBATT2016-02-29 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppsala ska vara tryggt för alla, oavsett ålder, kön, var man bor eller hur länge man har bott här. För att öka tryggheten i Uppsala måste vi bekämpa kriminalitet var den än visar sig och samtidigt arbeta långsiktigt med att minska den typ av utanförskap som kan leda till missbruk eller kriminalitet.

För att skapa vägar in i samhället och lyckas med integration behöver alla goda krafter samverka.

I dag upplever många en otrygghet på Uppsalas gator, inte minst kvällstid, runt resecentrum och i centrala Uppsala. Så ska det inte vara. Tydliga insatser är nödvändiga för att polis och rättsväsende ska kunna bryta utvecklingen. Samhället och tryggheten ska fungera för alla, och det är grundläggande att lag och ordning upprätthålls. Ett tryggt samhälle där alla har möjlighet att nå sin fulla potential är en förutsättning för att kunna ta tillvara den kapacitet och de utvecklingsmöjligheter som finns i Uppsala.

För att skapa ett tryggare samhälle är det förebyggande arbetet av största vikt. Det handlar främst om att motverka utanförskap.

Vi ser hur ett nytt och fördjupat utanförskap växer fram. Det nya utanförskapet drabbar speciellt unga med låg utbildning och utrikes födda. Dessa grupper har särskilt svårt att etablera sig på arbetsmarknaden och riskerar att hamna i långvarigt bidragsberoende.

De flesta arbeten i vårt samhälle kräver utbildning och det är viktigt att satsa på utbildning som leder till arbete. Vi måste bli bättre på att tidigt fånga upp de elever som riskerar att inte få fullständiga betyg i alla ämnen. Fritiden är också avgörande, inte minst för barn och unga.

Därför har vi moderater föreslagit att Uppsala kommun skall utreda förutsättningen för ett kommunalt idrottslyft med fokus på nyanlända barn och unga.

Idrotts- och föreningslivet är en viktig del av samhället, de har möjlighet att stärka integrationen och bidrar till att göra samhället mer jämställt, tolerant och tryggare. För de grupper av ungdomar som rör sig i riskzonen att hamna i ett permanent utanförskap kan en idrottsledare vara den direkta skillnaden mellan ett liv i missbruk eller kriminalitet och ett ordnat socialt liv.

Utanförskap är ofta kopplat till arbetslöshet. Det är viktigt att sänka trösklarna för att människor ska få sitt första jobb, inte minst unga.

Om man inte får sitt första jobb kan man inte heller få sitt andra eller tredje jobb.

Här är rut-avdraget viktigt därför att för många människor innebär det ett första arbete. Lokalt har vi moderater även föreslagit en satsning som vi kallar Uppsalavärdar. Uppsalavärdarna är en satsning på stadens miljö och trygghet som samtidigt fungerar som ytterligare en väg till ett första jobb.

Uppsala ska vara en trygg plats för alla. Därför är det samtidigt angeläget att fler insatser görs för att motverka otryggheten på Uppsalas gator. Nationellt har vi moderater föreslagit ett paket av åtgärder som inkluderar fler poliser och skärpta straff.

Lokalt i Uppsala ser vi ett behov av fler poliser, men också möjligheten att använda fler trygghetskameror som kan avlasta och underlätta för polisen.

Brottsförebyggande rådet (BRÅ) uppger att trygghetskameror kan vara en effektiv metod för att bland annat avskräcka från brott, avbryta pågående brott och öka tryggheten. I en internationell utredning utvärderades försök med kameraövervakning i 22 olika centrum av städer. Antalet brott i områdena minskade med sju procent jämfört med kontrollområdena, på Möllevångstorget i Malmö minskade brotten med hela 40 procent.

Att använda trygghetskameror på en offentlig plats är en avvägning mellan olika intressen och kräver tydliga regler kring exempelvis var det kan ske, vem som får se materialet och hur länge det får sparas.

Vi moderater vill utreda möjligheten att placera ut fler trygghetskameror på strategiska platser i centrala Uppsala och runt resecentrum för att öka tryggheten.

Vi vill också att en trygghetsplan för hela Uppsala kommun tas fram i syfte att stärka det brottsförebyggande arbetet, möjliggöra att fler brott klaras upp och öka tryggheten.

I det brottsförebyggande arbetet måste alla goda krafter i samhället hjälpa till. Alla brott måste bekämpas. Alla människor, oavsett ålder, kön, bostadsområde eller tid som man har bott i Uppsala, har rätt att känna sig trygga.

Fredrik Ahlstedt, kommunalråd (M)

Uppsala kommun

Läs mer om