Tydlig satsning på solenergi

Med bland annat en rekordstor satsning på investeringsstöd till solceller och solstrategin är det tydligt att regeringen menar allvar med solenergin, skriver tre miljöpartister i ett debattsvar.

Robert Damberg

Robert Damberg

Foto: Fotograf saknas!

DEBATT2015-12-22 16:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är mycket välkommet med det miljöengagemang som Maria Weimer, Lina Nordquist och Mohamad Hassan från Liberalerna visar prov på i sin debattartikel i UNT (13/12). Det bådar gott inför att riksdagens partier ska diskutera, och förhoppningsvis enas i Energikommissionen om en långsiktig energipolitik med sikte på 2025 samt för de investeringar som vi behöver göra i kommunerna och i landstinget.

Men skribenterna ger dessvärre en skev bild av politiken för solenergi genom att enbart fokusera på en skatteförändring som påverkar en handfull anläggningar och inte nämna den rekordstora viktiga höjningen av investeringsstödet för solenergi, arbetet med en solstrategi, skattereduktionen för ökad lönsamhet för privatpersoner med sol på taket och höjt mål i elcertifikatsystemet.

Sverige har närmast saknat politik för solenergi i många år men nu händer väldigt mycket positivt. Regeringen har ett mål om 100 procent förnybar energi och solenergi kan bli en viktig pusselbit i framtiden. Landstinget i Uppsala län har som mål att den egna produktionen av förnybar elenergi ska motsvara 2 procent av den totala mängden inköpt elenergi och där finns planering för solcellsanläggningar om 10 000 kvm takyta med. Uppsala kommun har som mål att installera motsvarande 30 megawatt solenergi till år 2020 och 100 megawatt till 2030.

När solenergin börjat växa även storskaligt aktualiseras EU:s statsstödsregler – hur stor anläggning kan man bygga utan att betala skatt? Om ingen reglering görs riskerar företagen att bli återbetalningsskyldiga och det är en risk som inte Miljöpartiet vill utsätta dem för. Efter hårt arbete höjde regeringen effektgränsen från 144 till 255 kilowatt, vilket alltså innebär att all produktionskapacitet upp till 255 kilowatt är fri från skatt. Tidigare fick hela produktionen beskattas om man sålde en endaste kilowattimme.

Men det finns en viktig fråga kvar att lösa – de som äger flera anläggningar. Det vore bättre om skatteplikten gäller per anläggning och inte per juridisk person. Regeringen kommer nu att se över hur man skattemässigt kan gynna de som äger flera anläggningar.

Sedan ett år tillbaka har alla med solceller på sitt tak rätt till en ersättning på 60 öre per kilowattimme på den el man säljer ut på nätet genom så kallad skattereduktion. Detta ger klart förbättrad lönsamhet. Nästa steg som regeringen aviserat är att se hur skattereduktionen kan omfatta även andelsägd förnybar el. Då kan den som inte har ett eget tak utan bor i lägenhet också få del av möjligheten.

Regeringen gör en mycket stor satsning på solcellsstödet, totalt 1,4 miljarder kronor under mandatperioden.

Redan nästa år höjs anslaget från 50 miljoner kronor till 225, därefter hela 390 miljoner kronor per år. Många privatpersoner, företag och kommuner har sökt av pengarna och en kö bildades under alliansregeringen. I kön hos länsstyrelserna finns ansökningar på ungefär 600 miljoner kronor, och alla i kön kan nu få sina pengar utbetalade redan inom två år.

Uppsala kommun och Landstinget i Uppsala län kan och ska göra ännu mer för att fortsätta driva utvecklingen framåt. I Uppsala kommun finns sedan tidigare pilotprojekt som Ångelsta förskola och Uppsalahems hus i Frodeparken, med norra Europas största solcellsfasad.

Nu har utvecklingen kommit så långt att solceller borde vara en självklarhet på alla nybyggda hus och visionen framåt bör också vara att alla lämpliga takytor och fasader utnyttjas.

Landstinget gör stora satsningar med att installera solceller på taken till dess lokaler. På Akademiska sjukhuset vid ingång 95–96 samt Psykiatrins hus har solceller installerats. Målet är att till år 2018 ha solceller på sjukhuset med en sammanlagd yta på 6 000 kvadratmeter, och ytterligare 4 000 kvadratmeter på andra fastigheter i länet.

Med bland annat en rekordstor satsning på investeringsstöd till solceller och solstrategin är det tydligt att regeringen menar allvar med solenergin.

Med långsiktiga skatteregler skapas tydlighet för solenergin att växa med både storskaliga och småskaliga lösningar och för kommuner, landsting och företag att kunna investera.

Niclas Malmberg, riksdagsledamot (MP)

Robert Damberg, landstingsråd (MP) Uppsala län

Maria Gardfjell, kommunalråd (MP) Uppsala kommun

Läs mer om