UL arbetar med tillgängligheten

Sture Jonsson

Sture Jonsson

Foto: Tomas Lundin

DEBATT2015-06-26 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en debattartikel publicerad på unt.se 22/6 refererar Lars Nord till resultatet av en enkätundersökning som MFD (Myndigheten för delaktighet) genomfört. Kollektivtrafikförvaltningen UL håller med Lars Nord om att enkätresultatet är nedslående.

Enkäten har besvarats av förvaltningen och frågorna rör vilka konkreta åtgärder som genomförts under 2014. Eftersom UL är inne i en fas där det fortsatta arbetet med tillgänglighetsfrågor behöver struktureras för att få långsiktigt bra effekt har det varit låg aktivitet när det gäller att utföra åtgärder de senaste åren.

Tyvärr visar inte enkäten på det strategiska arbete som pågår och då är det lätt att tro att UL inte gör något alls. Det stämmer dock inte. I slutet av 2013 fastställdes en hållplatshandbok där det bland annat framgår vilka tillgänglighetsåtgärder som ska göras vid hållplatser och bytespunkter för kollektivtrafiken.

Nu arbetar UL med riktlinjer för ett systematiskt genomarbetat sätt att arbeta långsiktigt med ökad tillgänglighet.

Riktlinjerna är snart klara för remiss och nästa steg blir sedan att ta fram en handlingsplan för tillgänglighetsanpassning av kollektivtrafiken. Själva genomförandet kommer att behöva anpassas till de ekonomiska realiteter som gäller vid varje tidpunkt.

Dessutom har tillgänglighetsfrågor en tydlig plats i det pågående arbetet med ett nytt regionalt trafikförsörjningsprogram som ska fastställas under första halvåret 2016.

Tidigare har en rad åtgärder vidtagits och flera aktörer har samverkat för att förbättra tillgängligheten för resenärer med funktionshinder.

Den del som UL råder över är krav på hur bussar och tåg som används i UL-trafiken ska vara utformade och utrustade. Inom detta område har en rad förbättringar gjorts under lång tid. Exempel på detta är låggolv- eller lågentrébussar, automatiska hållplatsutrop i högtalare och på ljusskylt, samt att bussar är utrustade med ramp eller lyftanordning för att underlätta för resenärer med rullstol eller rullator att komma ombord. Dessutom är UL en aktiv part i samverkan med kommuner och andra väghållare för att förbättra den fysiska miljön vid och omkring hållplatser. UL har också i många sammanhang tagit initiativ till samråd med handikapporganisationer för att säkerställa att tänkta åtgärder får avsedd effekt.

Det UL kan konstatera är att en hel del har gjorts i länet för att öka kollektivtrafikens tillgänglighet för funktionshindrade. UL konstaterar också att en hel del återstår och för att det arbetet ska ske på ett systematiskt och genomarbetat sätt behövs också de strategiska planer som nu snart är klara.

Sture Jonsson, presschefKollektivtrafikförvaltningen ULLandstinget i Uppsala län

Läs mer om