Nya jobb skapas genom en offensiv politik som investerar i nya bostäder, spårväg, förnybar energi och andra samhällsviktiga funktioner. Nya jobb skapas genom en offensiv politik som bygger ut välfärden i stället för att krympa den. Nya jobb skapas genom satsningar på utbildning och kompetensutveckling genom hela livet.
Nya jobb skapas däremot inte genom partipolitisk pajkastning och haltande verklighetsbeskrivningar, vilket Centerpartiet dessvärre visar prov på i sitt inlägg på UNT (25/2).
Uppsala kommun har en arbetslöshet som är lägre än många jämförbara kommuner. Det är ett resultat av ett långsiktigt politiskt arbete, ett hårt arbetande näringsliv, och goda förutsättningar genom geografiskt läge och tillgång till landets främsta lärosäten. Men samtidigt som Uppsala ligger i framkant på vissa områden kvarstår enorma utmaningar på andra områden. De som är långvarigt nyttjande av ekonomiskt bistånd blir fler, den grupp som är långvarigt arbetslösa blir större och personer med utländsk bakgrund och funktionsnedsättningar stängs ute från arbetsmarknaden.
Centerpartiet kan må bra av större insikt om de ekonomiska begränsningar kommunen nu lever med, vilka är arvet efter åtta år av alliansstyre. Det bokslut för arbetsmarknadspolitiska området som presenterats i dagarna visar att alliansen efterlämnar ett underskott för området ekonomiskt bistånd på 30 miljoner kronor.
Det gör att vi tvingas ta pengar från områdena vuxenutbildning och arbetsmarknadsinsatser och lägga dem på ekonomiskt bistånd. Ekonomiskt bistånd är något som enskilda har lagstadgad rätt till, inte en allmosa som kan ges om kommunen så behagar.
Flera år har budgetar upprättats med pengar som inte finns. Något som dolts av kreativ bokföring och årligt återkommande underfinansiering av flera kommunala verksamheter.
Vill centerpartiet utveckla sin arbetsmarknadspolitik bör de inleda en sådan resa med att presentera realistiska budgetar i balans i stället för att, som i deras artikel, förargas över hur rödgrön politik tar ansvar för att finansiera rättighetsbaserade verksamheter. Vi i den nya majoriteten i arbetsmarknadsnämnden tvingas på grund av det ekonomiska läget till hårda prioriteringar.
Vi tänker prioritera aktiva arbetsmarknadsinsatser, främst för dem som i dag står längst ifrån arbetsmarknaden.
Därför behåller vi välfärdsanställningarna, men minskar dem i antal och riktar dem till dem som har störst behov.
Vi kommer också prioritera kunskapssatsningar för att ge fler möjlighet att ta del av vuxenutbildning, vilken har en avgörande roll för många människors möjligheter att ta sig vidare till studier eller nå egen försörjning.
Även om Uppsala kommun klarat sig relativt väl i arbetslöshetsstatistiken kvarstår faktum att alliansregeringen lagt enorma resurser på politiska reformer som undergrävt tryggheten på arbetsmarknaden och som inte levererat nya jobb. Arbetslösheten är högre när alliansen lämnar regeringen än när de tillträdde. De få reformer som väl skapat några jobb har gjort det till ett mycket högt pris. Varken subventioner av hushållsnära tjänster, sänkt restaurangmoms eller höjd a-kasseavgift har genererat de jobb alliansen sade sig kunna skapa.
De som är utan arbete i dag behöver fungerande trygghetssystem, aktiva arbetsmarknadsinsatser och tillgång till utbildning.
Detta kombinerat med en politik där vi bygger mer, utbildar mer, och anställer fler i välfärden skapar jobb både inom privat och offentlig sektor. Uppsalaborna måste kunna lita på att det finns jobb, utbildning och trygghet – för alla.
Ulrik Wärnsberg, S, ordförande Arbetsmarknadsnämnden
Tobias Smedberg, V, förste vice ordförande Arbetsmarknadsnämnden
Sanna Selberg, MP, ledamot Arbetsmarknadsnämnden