Linus Islas Flygare, Lina Sjöberg, Amanda Delgado Johannson, Erik Hagberg. Känns namnen igen? De är framgångsrika idrottsstjärnor, var och en inom sin sport. Gemensamt för dem är att de alla gick på Sveriges största idrottsgymnasieskola, Celsiusskolan.
Där fick de högklassig undervisning inom det gymnasieprogram de sökt samtidigt som de under skoltiden fick utvecklas som idrottare med hjälp av professionella tränare och anpassade scheman. Nu är det framgångsrika konceptet för Uppsalaskolan hotat.
Skolverket har inlett en process för att omvandla ämnet specialidrott från ett yrkesämne till ett visst ämne. Tanken med detta är god. Man vill höja kvaliteten, men konsekvenserna kan bli förödande, om inte Uppsalas ledande politiker (S, V, MP) agerar för att Celsiusskolan ska få behålla den dispens som finns i dag, som tillåter att undervisningen i specialidrott bedrivs på entreprenad, av de tränare som är anställda av Upplands idrottsförbund.
Än så länge har vi inte sett till något initiativ från de rödgröna som tyder på att de är villiga att kämpa för att rädda skolans nuvarande upplägg.
Celsiusskolan har till följd av dispensen en unik organisationsmodell. Oavsett om eleven väljer breddidrott eller antas till elitinriktningen garanterar vår modell en god gymnasieutbildning och utveckling inom elevens idrott samtidigt som eleven får en direkt kontakt med ett rikt föreningsliv.
Modellen som är upphandlad enligt alla regler ger samtidigt en extra intäkt för många idrottsföreningar i Uppsala som annars hade fått svårt att rekrytera bra tränare och spela på den nivå många av våra lag nu befinner sig på. Modellen är alltså en ömsesidig vinst för alla inblandade.
Personligen är jag stolt över satsningen på Celsiusskolan, och den insats jag som politiker har gjort för att skolan skulle bli det den är idag. När processen att omvandla Celsiusskolan till landets största idrottsgymnasium påbörjades 2004 omgavs Celsiusskolan av ett oförtjänt dåligt rykte. En del elever som då fick sin skolplacering (ja, på den tiden fick elever inte välja skola) på Celsiusskolan gjorde mycket för att byta sig bort därifrån. Att omvandla skolan till en idrottsskola har varit ett framgångsrikt koncept. Men resan till vad skolan är i dag har inte varit enkel, utan kantats av svårigheter. Motstånd har funnits inom skolan, bland tjänstemän, politiker och faktiskt en del idrottsledare.
Nuvarande avtal med Upplands idrottsförbund gäller till 2019. Den upphandlingen möjliggjordes tack vare den dispens som den tidigare regeringen gav Uppsala. Dispensen grundar sig på att ämnet specialidrott är ett yrkesämne och därmed får bedrivas på entreprenad, vilket alltså i dagsläget inte är möjligt för ett visst ämne.
Medgivandet av dispensen föregicks av oro hos föreningar i Uppsala, strid mellan Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, Riksidrottsförbundet samt Skolverket om huruvida modellen var förenlig med lagen eller ej. Den striden vann Uppsala på grund av ett tydligt politiskt ställningstagande och att dåvarande regeringen gav nämnden och Uppsala dispens att fortsätta med den unika modellen till glädje för många elever och idrottsföreningar i Uppsala.
Vi i Liberalerna är glada över att aktivt ha medverkat till skolans omvandling och fantastiska utveckling. Men nu finns alltså nya utmaningar som kan betyda att Uppsalas unika modell går i graven om inte den politiska ledningen agerar.
Liberalerna vill veta; hur kommer Uppsala kommuns majoritet att agera i den uppkomna situationen? Hur tänker de uppvakta Skolverket och regeringen för att få till stånd en övergångsregel som tillåter att Celsiusskolan får behålla den befintliga dispens som undertecknad har ordnat? Vi kan inte låta Celsiusskolans framgångsrika upplägg gå i graven. Det vore förödande för Uppsala som idrottsstad och för alla våra unga som vill kombiera sina studier med en idrottssatsning.
Mohamad Hassan
Kommunalråd (L)