Under våren, liksom tidigare år, har det uppstått brist på förskoleplatser i Uppsala. Nu behöver alla stenar vändas för att tillgodose att alla familjer får möjlighet till barnomsorg utifrån sitt livspussel. Förutom ökad valfrihet kan pedagogisk omsorg i olika former bidra till att avlasta det hårda söktrycket till förskolan i kommunen. Därigenom skulle den samlade barnomsorgskapaciteten bättre kunna tas till vara.
En barnomsorgsform, som inte är allmänt känd, är så kallade flerfamiljssystem. Ett antal familjer som önskar alternativ till förskolan kan i samarbete organisera de egna barnens barnomsorg, exempelvis genom att anställa föräldrarna eller extern personal för verksamheten i hem eller i särskilda lokaler. Informationen om möjligheten att starta flerfamiljssystem behöver förbättras.
Även information om familjedaghem, i dagligt tal dagmammor/-pappor, är viktigt. Information behövs både mot potentiella kandidater att bli dagbarnvårdare och mot föräldrar.
Särskilt för yngre barn önskar många föräldrar familjedaghem. En fördel är att barngrupperna är små, vilket ofta innebär en särskild trygghet och ett lugn. Av naturliga skäl innebär familjedaghemmet också att det framför allt blir en person som barnet anknyter till och därmed färre vuxna, eller andra, relationer att hantera. För många barn kan detta vara ett positivt alternativ, särskilt för de allra yngsta.
Jag har föreslagit att Kommunfullmäktige ska besluta att Uppsala kommun ska genomföra en informationskampanj om möjligheten att starta flerfamiljssystem samt om familjedaghem.
En informationskampanj kan utgöras av följande inslag: utskick till alla nyblivna föräldrar (som också kan innehålla annan relevant information från kommunen), tidningsannonser, anslag på familjecentraler/öppen förskola, tydlig information om de förutsättningar som ska vara uppfyllda för att en person ska kunna bedriva ”pedagogisk omsorg”, som är ett juridiskt samlingsnamn för flerfamiljssystem och familjedaghem.
Kommunens hemsida bör också utformas så att flerfamiljssystem blir en tydlig rubrik som är lätt att hitta och innehåller den information som behövs för den som saknar förkunskaper.
På riksnivå driver Kristdemokraterna förslaget att kommunerna ska ha en skyldighet att erbjuda familjedaghem för de föräldrar som så önskar. Detta vill vi åstadkomma genom en skärpning av skollagen så att det tydliggörs att kommunen ska erbjuda ett barn pedagogisk omsorg om barnets vårdnadshavare önskar det.
Det finns i dag en trend som innebär att antalet platser i familjedaghem minskar trots att det är en omsorgsform som många föräldrar önskar. En orsak till detta anses vara att många kommuner prioriterat förskoleverksamheten framför familjedaghem, vilket inneburit färre familjedaghem samtidigt som barngrupperna i förskolan blivit allt större på många håll.
Vi kristdemokrater vet också att många föräldrar önskar större möjligheter att själva ta hand om sina barn när de är små.
Kristdemokraterna vill därför att det ska finnas möjlighet för föräldrar att få barnomsorgspeng för omsorg om enbart egna barn i hemmet. Barnomsorgspengen ska uppgå till 6 000 kronor per barn och månad och betraktas som inkomst och vara skattepliktig. Kristdemokraterna vill också öka familjernas möjligheter att överlåta föräldrapenningdagar till varandra. Det ska även gå att överlåta dagar till närstående, som en mormor eller en bonuspappa.
Martin Wisell
Ledamot i Uppsala kommunfullmäktige och i Utbildningsnämnden (KD)