Uppsala behöver en tantjour för våldsutsatta äldre kvinnor

Äldre kvinnor som utsätts för våld är ofta förbisedda i kampen mot mäns våld mot kvinnor, skriver Ehsan Nasari med flera.

Det finns äldre kvinnor i Uppsala som lever i utsatthet, men dagens stödsystem fångar inte upp dem. Därför föreslår vi att kommunen inrättar en tantjour – ett tryggt stöd riktat till äldre kvinnor som utsätts för våld i hemmet, skriver Ehsan Nasari, kommunalråd (C), med flera.

Det finns äldre kvinnor i Uppsala som lever i utsatthet, men dagens stödsystem fångar inte upp dem. Därför föreslår vi att kommunen inrättar en tantjour – ett tryggt stöd riktat till äldre kvinnor som utsätts för våld i hemmet, skriver Ehsan Nasari, kommunalråd (C), med flera.

Foto: TT

Debatt2025-05-21 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Äldre kvinnor som utsätts för våld blir allt för ofta förbisedda i kampen mot mäns våld mot kvinnor. Det vill vi i Centerpartiet ändra på. Nu föreslår vi att kommunen inrättar en tantjour – ett tryggt stöd riktat till äldre kvinnor som utsätts för våld i hemmet.

Mäns våld mot kvinnor är ett av vårt samhälles mest angelägna och allvarliga problem. Var tredje kvinna blir under sitt liv utsatt för våld av någon i sin närhet. Enligt Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) är det bara omkring en procent av alla kvinnor över 65 år som söker stöd via kvinnojourer, trots att många lever i relationer där våld förekommer. Brottsförebyggande rådets (Brå) statistik visar att endast två procent av de våldsutsatta kvinnorna över 65 år gör en polisanmälan. Bara 24 procent av dem som sökt hjälp uppger att de fått det stöd de behövde – ett katastrofalt misslyckande i jämförelse med åldersgruppen 45–64 år där hela 92 procent får efterfrågat stöd.

Anna Bredberg / Göran Ekeberg / Uppsala kommun / Annika Krispinsson / TT


Ehsan Nasari, kommunalråd i Uppsala kommun, Karin Thalén, tidigare ledamot i äldrenämnden och ersättare i kommunfullmäktige, Edwin Hovemyr, ersättare i socialnämnden och Karin Ericsson, medlem i Centerpartiet och tidigare volontär inom TRIS (samtliga C).
Anna Bredberg / Göran Ekeberg / Uppsala kommun / Annika Krispinsson / TT Ehsan Nasari, kommunalråd i Uppsala kommun, Karin Thalén, tidigare ledamot i äldrenämnden och ersättare i kommunfullmäktige, Edwin Hovemyr, ersättare i socialnämnden och Karin Ericsson, medlem i Centerpartiet och tidigare volontär inom TRIS (samtliga C).

Det handlar inte om att äldre kvinnor utsätts i mindre utsträckning – snarare att våldet ofta tar sig andra uttryck. Det kan handla om psykisk kontroll, ekonomiskt förtryck, försummelse eller sexuellt våld som förblir dolt. Ofta finns en lång historia av normalisering och tystnad, vilket gör det svårare att söka hjälp.

Hösten 2024 avslöjades att flera månader tidigare utsattes flera kvinnor för grova sexuella övergrepp inom hemtjänsten i Uppsala kommun. En extern granskning av hanteringen har visat allvarliga brister i ledning, styrning, uppföljning och det systematiska kvalitetsarbetet. Det är uppenbart att äldre kvinnor inte behandlats med den respekt de förtjänar och saknat en självklar plats i kommunens arbete mot våld – detta måste vi ändra på.

Under den här mandatperioden har Centerpartiet återkommande lagt förslag för att stärka stödet för kvinnor som utsätts för våld – och särskilt riktat ljuset mot grupper som ofta hamnar i skymundan, exempelvis äldre.

Vi har tagit strid för full finansiering av Uppsala Kvinnojour, motionerat om en utökning av trygghetsjouren för alla äldre utan krav på biståndsbeslut, drivit på för en förstärkning av våldsombuden och anhörigombudsfunktionen inom äldrenämnden. Dessutom har vi föreslagit att kommunen ansluter sig till IGOR – en samverkansmodell mellan polis och socialtjänst för att bekämpa våld i nära relationer genom uppsökande insatser.

Vi vet att det finns äldre kvinnor i Uppsala som lever i utsatthet. Men dagens stödsystem fångar inte upp deras behov. I en lokal kartläggning på en mindre ort i Sverige identifierades 25 våldsutsatta äldre kvinnor med hjälp av hemtjänsten och pensionärsföreningar. Det visar hur viktigt det är med aktiva och anpassade insatser.

Låt oss följa exemplen norrifrån Luleå och Gävle. En tantjour skulle kunna bli en trygg plats för äldre kvinnor att vända sig till – bemannad med personer med särskild kunskap om åldrande, beroenderelationer och våld i nära relationer. För att lyckas nå ut till de drabbade föreslår vi att kommunen också tar initiativ till en informationsinsats riktad till äldre, pensionärsföreningar, hemtjänstpersonal och anhöriga.

Trygghetsjouren – som vi tidigare föreslagit ska utökas – måste ges kompetensutveckling i frågor om våld i nära relationer. I situationer där stödet måste vara tillgängligt dygnet runt kan trygghetsjourens insatser vara avgörande.

Trygghet är inte bara en känsla – det är en rättighet. Att ge stöd till människor i en utsatt situation måste vara en av samhällets grundfunktioner. Våra äldre förtjänar att veta att samhället lyssnar, att hjälp finns, och att deras berättelser tas på allvar. En tantjour är därför ett självklart nästa steg för ett mer äldrevänligt Uppsala.