Uppsala behöver mer musik

För att Uppsala ska förbli attraktivt behövs fler mindre scener för levande musik, inte färre. Det skriver Ingemar Bergman och Stefan Hanna.

Foto: Pelle Johansson

Debatt2016-11-11 08:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det var med stor glädje och entusiasm som vi läste att restaurang Skeppet öppnat en rockbar och framöver kommer satsa på livemusik (UNT 31/10). Det var ett välkommet brott mot trenden med allt färre musikaliska scener. På kort tid har Uppsala förlorat två viktiga scener för musikaliska framträdanden, Pub 19 och Hijazz. Dessa har genom åren utgjort viktiga plattformar för såväl lokala som gästande artister.

För att Uppsala ska förbli attraktivt behövs fler mindre scener för levande musik, inte färre. Fler scener skulle inte bara öka kommunens attraktivitet utan också skapa förutsättningar för framväxten av nya spännande band och artister. Alla stora artister började en gång sin karriär på mindre scener som de som nu dessvärre börjat försvinna i Uppsala.

I takt med att kommunen växer tror vi att det är viktigt med fler mindre scener för en mer varierad kultur- och underhållningssektor som bättre kan matcha den allt mer varierade efterfrågan på musik. Kommunen driver Uppsala Konsert & Kongress och Parksnäckan, men dessa två klarar inte av att möta efterfrågan. Bland de privata aktörerna kan Katalin lyftas fram som ett föredöme. Katalin har länge bjudit Uppsalaborna på mycket levande musikglädje. Uppsala behöver fler aktörer som ser värdet av det här kulturella inslaget i samhället.

Kommunen bör uppmuntra etableringen av nya scener i sitt turism- och näringslivsutvecklingsarbete. Inom ramarna för sina löpande samarbeten med lokala fastighetsägare bör kommunen även uppmuntra dessa att erbjuda förutsättningar för sceninslag i nöjeslivet. Detta vore positivt för både Uppsalaborna och turister.

Musik är, utöver en källa till glädje för många människor, i dag också en stor och viktig exportvara. Svensk musikexport har enligt branschorganet EXMS uppgått till cirka 1,2 miljarder per år de senaste åren. Utöver de direkta exportintäkterna bidrar musikexporten till att öka kännedomen om och etablera en positiv bild av Sverige utomlands. Svenska artister, från Abba och Roxette till Robyn och Zara Larsson, har därmed indirekt krattat manegen för ABB, Ericsson, Volvo och andra stora exportföretag.

Vid sidan av att stödja etableringen av mindre scener behöver vi också stötta våra ungdomar med bättre möjligheter att utveckla sin musikaliska potential. Uppsala behöver fler permanenta replokaler, och ungdomar med drömmar om att bli riktigt duktiga musiker borde ges möjlighet att tidigt lära sig musikindustrins och skivbolagens spelregler. Detta är något som kommunen, föreningslivet och näringslivet med fördel skulle kunna samarbeta om. Kommunen fattade i juni 2016 beslut om ateljéstöd för yrkesverksamma konstnärer. I samma anda bör vi stötta våra ambitiösa musiker.

Här kan kommunen också bidra mer handfast. Scenerna på Uppsala Konsert & Kongress skulle kunna användas för att låta lokala förmågor visa upp sig för en större publik ett par gånger per år. En sådan satsning tror vi också skulle kunna förbättra det integrationsarbete som är nödvändigt för att närsamhället ska hålla ihop.

Centerpartiets vision för musiken i Uppsala är att vi ska vara en bas för ny musik och nya artister. Vi ska vara ett föredöme för resten av landet och generera nästa generations framgångsrikamusiker. Sång och musik ger människor en meningsfull fritid, erbjuder drömmar och framtidstro, skänker glädje och bidrar tillen stark ekonomi. Vad väntar vi på?

Ingemar Bergman
Styrelseledamot Uppsala Konsert & Kongress och före detta vd för Polar Music International (C)
Stefan Hanna
Kommunalråd (C)

Läs mer om