Uppsala bryter inte mot lagen

Vi har använt den lagliga möjligheten att under en begränsad period rekrytera andra med adekvat akademisk examen, skriver Ingrid Burman, Ylva Stadell och Mohamad Hassan.

Mohamad Hassan

Mohamad Hassan

Foto: Nina Leijonhufvud

DEBATT2016-02-12 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppsala kommun, i likhet med de flesta av landets kommuner, saknar socialsekreterare inom barn- och ungdomsvården. Socialstyrelsen erbjuder en dispensmöjlighet från socionomkravet och det ser Uppsala kommun som en av flera framkomliga väger för att klara myndighetsåtagandet.

Att det behövs utbildade socionomer för att arbeta med barn- och ungdomsärenden är en ståndpunkt som vi självklart delar med skyddsombuden i debattinlägget i UNT (9/2). Det är också vår ambition att i första hand fortsätta rekrytera socionomer till dessa tjänster.

När vi nu söker dispens hos Socialstyrelsen använder vi oss av den lagliga möjligheten att låta Socialstyrelsen avgöra om det är möjligt att, på kort sikt och under en begränsad period, rekrytera andra med en adekvat akademisk examen till vakanta tjänster.

Bakgrunden är givetvis att det i dag inte finns sökande med socionomexamen till alla de tjänster som nu är vakanta. Det innebär att arbetsbelastningen för dem som i dag jobbar med barn och unga är mycket ansträngd. Nämnden har under året vidtagit en rad åtgärder för att förbättra arbetsmiljön och bli en mer attraktiv arbetsgivare. Ett arbete som givetvis ska fortsätta men det räcker inte för att säkra bemanningen i det korta perspektivet. Att söka dispens ser nämnden som en möjlighet att i ett akut läge öka bemanningen.

En sådan dispens skulle innebära att vi kan anställa kvalificerade personer som har en akademisk utbildning jämförbar med en socionom och att vi kompletterar med adekvat internutbildning.

Det är ändå vår förhoppning att vi ska kunna rekrytera socionomer till de flesta av de nu vakanta tjänsterna. Vår dispensansökan ska också ses mot bakgrund av det höga inflödet av ensamkommande barn och unga i slutet av 2015, en ökning på mer än 400 procent jämfört med år 2014. Många andra kommuner är i samma situation som vi i Uppsala och nu behöver vi fler som kan arbeta med barn och unga.

Nämnden och förvaltningen kommer att fortsätta arbeta med att göra myndighetsarbetet mer attraktivt för socionomer. Vi har gjort lönejusteringar, ökat den administrativa bemanningen och infört traineeprogram, studentmedarbetare och specialisthandläggare. Vi är väldigt stolta över alla kompetenta medarbetare vi har i dagsläget. Då inkluderar vi alla personalkategorier som i dag bidrar till att socialtjänsten håller en hög kvalitet och en hög rättssäkerhet. Det är för att säkra en god arbetsmiljö och en fortsatt hög rättssäkerhet som vi nu söker dispens för att kunna bemanna våra vakanser, i första hand med socionomer.

Ingrid Burman, ordförande (V) socialnämnden

Ylva Stadell,1:e vice ordförande (S) socialnämnden

Mohamad Hassan, 2:e vice ordförande (L) socialnämnden

Läs mer om