Över 50 miljoner människor i världen befinner sig på flykt och omvärlden behöver Uppsalas solidaritet mer än någonsin tidigare. Därför gör vi från den nya rödgröna majoriteten i Uppsala omfattande investeringar och ambitionshöjningar när det gäller flyktingmottagandet i kommunen. Fler boenden, ökade arbetsmarknadssatsningar och fler platser för ensamkommande barn.
Verkligheten står alltså i bjärt kontrast till den förvrängda bild Benny Lindholm (FP) målar upp i en debattartikel i UNT 24/1.
Uppsalas kommunala ekonomi går på knäna på grund av tidigare styres mångåriga underfinansiering. Det första vi från den rödgröna majoriteteten behöver göra är alltså att skapa ordning och reda i vår ekonomi, samtidigt som vi steg för steg skapar en starkare välfärd och ett bättre Uppsala.
Men trots att vi tvingas starta mandatperioden i en ekonomisk uppförsbacke väljer vi från den rödgröna majoriteten att höja ambitionerna för ett fungerande och solidariskt flyktingmottagande.
Vid sidan av att vi i fullmäktige bestämt att kommunen ska anordna boende för ensamkommande flyktingbarn så har vi redan under vår första månad vid makten i arbetsmarknadsnämnden satt igång ett omfattande arbete med att utveckla mottagandet av nyanlända. Vi har dessutom beslutat att ingå en överenskommelse med länsstyrelsen och Migrationsverket om att kunna erbjuda 150 platser för flyktingar i olika enskilda boendelösningar.
Folkpartiet menar i sin debattartikel att vårt åtagande att garantera dessa 150 platser är för lågt.
Vad Folkpartiet inte nämner i sin artikel är att vårt åtagande är en tredubbling gentemot det åtagande Folkpartiet och alliansen själva klubbade igenom för föregående år. Vad som inte heller nämns är att Folkpartiet under sitt sista år vid styret inte lyckades leverera en enda anvisningsbar plats.
Vi går alltså från noll platser till 150 redan under vårt första år vid makten. Uppsala ligger nu lågt bland stora städer vad gäller mottagande i förhållande till befolkningsstorleken. Det är arvet efter åtta år med alliansen och folkpartiets kritik är därför onyanserad, om inte direkt ohederlig.
Vid den budgetdiskussion som fördes i arbetsmarknadsnämnden föreslog folkpartiet aldrig några höjda ambitioner för flyktingmottagandet. Däremot föreslog partiet helt ofinansierade miljonsatsningar på välfärdsanställningar för att kompensera för de satsningar som Arbetsförmedlingen inte förmår genomföra för att få fler i arbete.
Att Arbetsförmedlingens nedskurna resurser beror på den budget Folkpartiet och alliansen röstade igenom i riksdagen nämner de inte heller i sin debattartikel.
Hade Folkpartiet fått igenom sin vilja hade vi sannolikt tvingats skära ned ambitionerna för flyktingmottagandet istället för att höja dem.
Vi ska göra Uppsala till en solidarisk kommun som på ett bra sätt kan välkomna nya medborgare till vårt samhälle, samtidigt som vi bygger stadga i kommunens ekonomi. Vi hoppas att Folkpartiet vill delta i ett sådant arbete.
Ulrik Wärnsberg, ordförande (S) Arbetsmarknadsnämnden
Tobias Smedberg, förste vice ordförande (V) Arbetsmarknadsnämnden
Sanna Selberg, ledamot (MP) Arbetsmarknadsnämnden