Uppsala kämpar mot kvinnovåld

Årets Kvinnobarometer från Unizon, som rankar hur 200 av Sveriges kommuner arbetar med mäns våld mot kvinnor, visar att länets kommuner kommit olika långt i arbetet, skriver Lena Hartwig och Helena Olsson.

Lena Hartwig

Lena Hartwig

Foto: Rolf Hamilton

DEBATT2015-11-24 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor fortfarande behövs är lika tungt varje år. Miljontals flickor och kvinnor världen över utsätts varje dag för misshandel, våldtäkter, stympning och mord, av ingen annan anledning än att de är flickor och kvinnor.

FNs generalsekreterare Ban Ki-Moon svarade tidigare i år på S-kvinnors fråga om hur vi ska stoppa våldet mot kvinnor och flickor. Han poängterar att ansvariga måste ställas inför rätta, men också att vi måste förändra de normer och värderingar som tillåter att det händer från första början. Unga människor måste utbildas, både pojkar och flickor. Jämställdhet har också antagits som ett av FNs nya globala utvecklingsmål.

Förra året anmäldes 17 000 fall av misshandel i nära relationer i Sverige. Då bör vi komma ihåg att de allra flesta aldrig anmäler. Mörkertalet är stort. Tusentals kvinnor och barn lever varje dag med hot och misshandel. Även män drabbas, men våldet mot kvinnor är både grövre och oftare upprepat. Var fjärde kvinna kommer under en livstid att utsättas för brott i en nära relation.

Kvinnojourerna måste säkras! Det är glädjande att regeringen avsatt mer pengar till landets kvinno- och tjejjourer för att skydda våldsutsatta kvinnors liv.

Pengarna måste dock fortfarande sökas varje år. S-kvinnor har länge kämpat för en långsiktig finansiering för att säkra jourernas verksamhet och självbestämmande, det kravet fortsätter vi driva. Men även kommuner och landsting måste långsiktigt finansiera verksamheten – såväl när det gäller bidrag till organisationer som egen verksamhet.

Det sociala skyddsnätet måste stärkas! Nu tas några viktiga steg, som att höja lägstanivån i föräldraförsäkringen, förstärka sjukförsäkringen och höja underhållsstödet.

För en utsatt grupp, inte sällan ensamstående mammor, med stora behov av vård, stöd och skydd måste vikten av starka sociala skyddsnät bli tydligare. Deras situation måste lyftas när stöden utformas. Kommunerna i vårt län har tillsammans med landstinget har ett stort ansvar för att samverka så att kvinnor och barn får det stöd och den hjälp de behöver.

Årets Kvinnobarometer från Unizon, som rankar hur 200 av Sveriges kommuner arbetar med mäns våld mot kvinnor, visar att länets kommuner kommit olika långt i arbetet.

Uppsala kommun rankas på 12e plats. Håbo på plats 32. Heby och Tierp kom betydligt längre ner, 90 respektive 149 plats. Tyvärr valde Knivsta, Enköping, Östhammar och Älvkarleby kommuner att inte delta i undersökningen, så resultatet lämnar en hel del att önska. Om det beror på att de nonchalerat Unizons enkät eller om de inte har något arbete med våld mot kvinnor, finns anledning att utreda.

Glädjande är att arbetet i Uppsala går framåt! Här finns ett fantastiskt ideellt engagemang för kvinnofrid.

Föreningar som TRIS, Uppsala kvinnojour, Tjejjouren och Mottagningen mot våld utför varje dag ett enträget och viktigt arbete för att skydda våldsoffer och förebygga våld. Kommunens verksamhet Nexus, med olika insatser och stöd som ett skyddat boende för utsatta kvinnor och barn, utgör sida vid sida med den ideella sektorns insatser, en möjlighet att söka trygghet och få det stöd som behövs. Samtidigt pågår arbetet med ett övergripande styrdokument kring relationsvåld för att kommunen som helhet ska kunna arbeta förebyggande, upptäcka våld och på olika sätt öka tryggheten. Nyckeln till framgång stavas samverkan mellan kommunen och den ideella sektorn. S-kvinnor har vid flera tillfällen lyft kravet om att samverkan mellan ansvariga myndigheter och organisationer är nödvändigt för ett framgångsrikt arbete. S-kvinnor är stolta över det arbete som den rödgröna majoriteten utför i Uppsala!

Tyvärr är det många kommuner som aldrig har analyserat förekomsten av våld mot kvinnor eller behoven i sin egen kommun och över hälften av kommunerna avsätter inga öronmärkta pengar för detta.

S-kvinnor anser att tydliga krav ska ställas på kommunerna att presentera en handlingsplan för att identifiera och förebygga våld och säkra stöd och skydd. Därför är det positivt att Uppsala snart fattar beslut om en handlingsplan. De goda exempel som finns från Uppsala, de kommuner i länet som besvarat Unizons enkät och frivillig organisationerna kan tjäna som inspiration och bör spridas till övriga kommuner i länet.

Jämställdhet handlar om varje individs rätt till makten över sitt eget liv. Den makten och friheten behöver vi tyvärr fortfarande kämpa för, både på hemmaplan och internationellt.

Carina Ohlsson, förbundsordförande S-kvinnor

Lena Hartwig, ordförande S-kvinnor, Uppsala län

Helena Olsson, ordförande S-kvinnor, Uppsala kommun

Våld mot kvinnor Internationell dag

Den 25 november är det FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor. Den instiftades av FN 1999.

Läs mer om