Uppsala långt fram i miljöarbetet

Foto: Fotograf saknas!

DEBATT2014-05-28 11:04
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Uppsala har vi all anledning att räta på ryggen och vara stolta över vårt lokala miljöarbete, skriver Therez Olsson (M).

Helgens val till Europaparlamentet visar tydligt att miljöfrågorna även i ett globalt sammanhang är viktiga för Uppsalaborna. Jag välkomnar den markeringen. I Uppsala har vi all anledning att räta på ryggen och vara stolta över vårt lokala miljöarbete. Här är bäst att bo. Det konstaterade tidningen Fokus i samband med att de utsåg Uppsala till Sveriges bästa stadskommun.

Utmärkelserna till Uppsala för vårt miljö- och klimatarbete är många. Det är med en alliansledd majoritet som Uppsala år 2013 utsågs till årets klimatstad av Världsnaturfonden. En utmärkelse som lyfter fram Uppsalas långsiktiga och framsynta arbete med bredd och spets inom klimat, förnybara bränslen och hållbarhet. Bland annat är satsningen på Uppsala klimatprotokoll, ett gränsöverskridande samarbete där 27 organisationer gemensamt har tagit ett ledarskap i klimatfrågan, en viktig framgångsfaktor. Vi har även på ett framgångsrikt sätt ökat andelen resor med kollektivtrafiken som också drivs med förnybar energi och vi utvecklar ett nytt hållbart bostadsområde i Östra Salabacke.

Att bygga nytt och förtäta har också miljövinster. Under 2013 nådde vi den högsta byggtakten på sex år i Uppsala och sedan 2006 har det färdigställts nästan 8 500 bostäder i Uppsala. Efterfrågan på bostäder, oavsett upplåtelseform och lägenhetstyp, är stor och vi har satt fler bostäder högt på agendan. Vi vill att fler ska få möjlighet att bo, leva och verka här. Det byggs mycket, men det behöver byggas ännu mer. I moderaterna har vi som mål att det ska byggas minst 3 000 nya bostäder per år. Vi har också en målsättning att varje Uppsalabo ska ha högst 300 meter till ett grönområde. Närheten till kvalitativa parkytor och gröna områden är viktig. Visste du till exempel att vi i Uppsala har flest odlingslotter i Sverige i förhållande till hur många som bor här?

Ja, utmärkelserna till Uppsala är många. Föreningen Cykelfrämjandet lyfte i förra veckan upp Uppsala till en sjundeplats i sin granskning över svenska kommuners arbete med cykling. Där fokuserades särskilt på våra insatser för en förbättrad cykelinfrastruktur och våra investeringar i drift och vår ambitiösa cykelpolitik. Det är glädjande eftersom arbetet för att bygga ut och skapa trygga och framkomliga cykelstråk pågår aktivt.

Nu fördjupar vi och går ännu längre för att förbättre det lokala miljö- och klimatarbetet. Under våren har Moderaterna och Alliansen tagit ytterligare steg i arbetet genom att fatta beslut om en ny upphandlingspolicy samt ett nytt miljö- och klimatprogram. Bland annat har vi beslutat att Uppsala kommun ska arbeta för klimatneutralitet, giftfria miljöer och 100 procent ekologisk mat i kommunfinansierade verksamheter till år 2023. Det går bra för Uppsala och med våra höga ambitioner för ett grönt och växande Uppsala skapas möjligheter för att vi tillsammans ska göra morgondagen ännu bättre.

Therez Olsson (M)
1:e vice ordförande i Miljö- och hälsoskyddsnämnden
Kandidat till Uppsala kommunfullmäktige

Läs mer om