Landstinget i Uppsala län tycker sig ha lyckats väl med kollektivtrafiken. Det framgår av den hemsida som UL (Upplands Lokaltrafik) har. UL är numera en trafikmyndighet inom landstingsförvaltningen.
Landstingets belåtenhet kan ställas mot svaren på en enkät som MFD (Myndigheten för delaktighet) skickat till landets 21 regionala trafikmyndigheter. 18 besvarade enkäten som nu finns publicerad.
Av de olika moment som en resa omfattar fokuserade MFD på kollektivtrafikens tillgänglighet och användbarhet för personer med funktionsnedsättning. En central fråga gällde om trafikmyndigheten genomfört någon utbildning rörande tillgänglighet och bemötande.
Tyvärr får vi här inga klara besked. Intresset för frågan förefaller över huvud taget vara obefintligt. Trafikmyndigheten säger sig vara ovetande om grupper som den politiska ledningen, tjänstemännen, chaufförer eller personal vid kundtjänst och resecentrum har genomgått någon utbildning.
Däremot vet man att det skett en inventering av tillgängligheten under 2014. Inte av fordon och bytespunkter men väl av hållplatser. Men det visar sig också att inventeringen inte följdes av åtgärder för för att avhjälpa brister.
Information om trafiksystemets tillgänglighet och användbarhet når heller inte funktionshindrade. Och trafikmyndigheten är oss återigen svaret skyldigt Man vet inte om informations- och biljettsystemen är utformade för att vara tillgängliga.
Med dessa och liknande torftiga svar placerar sig trafikmyndigheten i Uppsala sist bland de 18 som besvarade enkäten.
I MFD:s beräkning av andelen tillfredsställande svar når myndigheten till 6 procent. Jumboplatsen kan jämföras med siffrorna från tre andra trafikmyndigheter som också ser sig som nav i dynamiskt växande regioner: Stockholm når 71 procent, Västra Götaland 81 procent och Skåne 63 procent.
Med sin nonchalans och sitt svala intresse för en tillgänglig kollektivtrafik för alla hör inte trafikmyndigheten i Uppsala hemma i sällskapet.
Lars Nord, docent i statsvetenskap