Vi behöver alla hjälpas åt så att vi får en renare, snyggare och tryggare stad. För att göra det lätt att göra rätt måste vi underlätta för Uppsalaborna att bidra till en renare utemiljö. Därför har Moderaterna enbart under det senaste året lagt flera förslag för att Uppsala ska bli ännu bättre. Förslag som den rödgröna majoriteten ännu inte åtgärdat.
I dag lanserade organisationen Håll Sverige Rent sin årliga rapport som slår fast att Uppsala är den skräpigaste kommunen av de som deltar i undersökningen och mäter mängden skräp.
Uppsala ligger även långt över rikssnittet. Det är beklagliga nyheter. I en miljö som är skräpig ökar risken för otrygghet, klotter och vandalism. Inget vi Moderater vill att Uppsala ska förknippas med.
För att stävja detta har vi lagt flera förslag i olika organ för att förbättra situationen och för att öka attraktiviteten i stadskärnan.
Bland förslagen kan nämnas att vi vill öka tillgängligheten till och möjliggöra för fler återvinningsstationer. Vill vi att det ska vara lätt att göra rätt måste kommunen i samarbete med Förpacknings- och tidningsindustrin se till att människor ges en rimlig chans att sortera sina sopor.
Vi har också lyft ett förslag att Uppsala kommun ska göra det så smidigt som möjligt för Uppsalaborna att lämna felanmälningar, klagomål och förbättringsförslag för ett renare, snyggare och tryggare Uppsala.
Det kan bland annat ske via brev, telefon, eller på nätet, men genom att lansera en telefonapplikation kan allt fler som är ute på stan hjälpa till. Appen syftar till att Uppsalaborna smidigt, snabbt, enkelt och effektivt ska kunna göra en felanmälan eller lämna ett förbättringsförslag när och var de vill. Med hjälp av dagens teknik kan telefonens inbyggda kamera och gps användas vilket också gör det lätt för mottagaren att se exakt vad som behöver åtgärdas och var.
Bland annat ska man kunna felanmäla bristfälliga saker på våra lekplatser, man kan lämna klagomål att det är väldigt nedskräpat på en viss plats, var trasig gatubelysning finns och så vidare.
Vem vet bättre var den trasiga plankan i klätterställningen finns om inte den familj som är i parken och leker? Eller den som står vid en otrygg busshållplats där belysning saknas?
Uppsala ska vara tryggt för alla, oavsett ålder, kön, var man bor eller hur länge man har bott här. Men den senaste tiden har bland annat både rån och hot förekommit i Uppsala.
För att öka tryggheten på Uppsalas gator och torg har vi föreslagit att det utreds huruvida fler trygghetskameror kan sättas upp på strategiska platser i centrala Uppsala och runt resecentrum samt att det framarbetas en trygghetsplan för Uppsala kommun.
En renare och tryggare stad bidrar också till att Uppsala city blir än mer attraktivt att besöka, vistas i och etablera sin verksamhet i. Kommunen kan inte, och ska inte göra allt. Men att se till att infrastrukturen finns på plats. Med fler papperskorgar, återvinningsstationer, förbättrad städning och sopning, och med möjligheten till trygghetskameror skulle vårt gemensamma uterum bli så mycket trevligare att vistas i.
Uppsala ska vara möjligheternas stad och förbättringspotentialen är stor.
Vi har mycket att vinna på om gator, tog och parker hålls rena från skräp, klotter och nedsmutsning. Om allt skräp hamnar på rätt ställe från början kan flera miljoner kronor sparas in. Pengar som vi istället kan använda till annat. Alla dessa förslag skulle tillsammans bidra till att Uppsala blir än ännu bättre stad att leva, bo och verka i. Varför agerar inte den rödgröna majoriteten?
Therez Olsson (M), kommunalråd Moderaterna i Uppsala kommun