Uppsala växer så det knakar

Företag ger välstånd, men välstånd ger också nya företag, skriver Marlene Burwick med flera (S).

Marlene Burwick.

Marlene Burwick.

Foto: stewen@qimage.se

Debatt2016-05-22 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppsala är en av Sveriges snabbast växande städer. Fram till år 2050 beräknas befolkningen att öka från dagens 210 000 till 340 000 invånare. För att möta befolkningstillväxten är vårt mål att bygga minst 3 000 bostäder per år. Samtidigt behoöver naäringslivet växa och breddas. En kommun med 340 000 invånare år 2050 kräver uppemot 70 000 nya jobb. Vår placering i arbetsmarknadsregionen Uppsala-Stockholm innebär en stor möjlighet. I regionen tilldrar sig stråket kring Arlanda, med i dag totalt 16 000 arbetsplaster, allt större intresse för nyetableringar. Med Uppsala som nordlig nod och kraftcentrum finns goda förutsättningar för att bidra till en långsiktigt hållbar tillväxt i hela arbetsmarknadsregionen.

Tillväxten i Uppsalas näringsliv är stark och det finns en dynamisk entreprenörskapsanda. Detta gör Uppsala intressant för företag inom kunskapsintensiva bransher som life science, clean tech, och IT. Bidragande orsaker är en välutbildad arbetskraft och närhet till universitet och forskning. Tillväxtverkets studier visar att man i Uppsala har det lättare att hitta sökande med tillräcklig yrkeserfarenhet kompetens eller personer som kan tänka sig flytta till hit. Ett tydligt kvitto på kommunens attraktionskraft är GE Healthcares beslut om investeringar på nära en miljard i sin anläggning i Uppsala. Som ett resultat av tillväxten är arbetslösheten lägre i Uppsala än riket i stort och fler företag än på andra platser planerar att öka antalet anställda.

Vi vill att Uppsala ska fortsätta vara en kommun med ett företagsklimat i toppklass, dit tillväxtbolag och high tech företag dras. Samtidigt vet vi att det behövs en stark investering i samhället för att skapa dessa gynsamma förhållanden, till exempel i form av bostäder, infrastruktur och utbildning. Ett samhälle med en bra infrastruktur och trovärdiga trygghetssystem gör det möjligt för risktagande entreprenörer att utvecklas. Utöver det behövs också tillgång till riskvilligt kapital via Almi och andra fonder. Riktade insatser mot specifika grupper och branscher för en fortsatt tillväxt och en bättre internationalisering är avgörande.

Vi utvecklar nu Uppsala, ett exempel är södra staden där det nu växer fram drygt 20 000 nya bostäder och lika många arbetsplatser fram till 2050. Stadsdelen kommer att karakteriseras av en hållbar stadsutveckling och en tydlig kopplingen till SLU och innovativa företag inom Life Science. Detta blir en del i visionen att skapa mötesplatser för framtidens näringsliv.

Vi vill också öppna upp kommunen som testbädd och därigenom möjliggöra innovation och tillkomsten av nya och växande företag. Genom en innovationssatsning för att finna lösningar på samhällsutmaningar inom vård, omsorg, klimat, energi och miljö kan det kommunala kärnuppdraget förenas med en framåtsyftande offensiv närings- och jobbpolitik.

Uppsala kommun behöver fortsätta arbetet med ett ökat kundperspektiv. Därför arbetar vi kontinuerligt med processförbättringar och förenklingar för att korta handläggningstider och för att utveckla kundservicen. Där ingår kompetensutveckling och arbete med kunskap och attityder till företagande. Vi utvecklar också de digitala kanalerna för att skapa nya kontaktvägar. Dialogen och det gemensamma utvecklingsarbetet med Uppsalas näringsliv ska förbättras. Det skapar förutsättningar för växande företag och en god arbetsmarknad och säkerställer att vi har råd att finansiera framtidens välfärd. Företag ger välstånd men välstånd ger också nya företag.

Marlene Burwick

Kommunstyrelsens ordförande (S) Uppsala

Patrik Hedlund

Ordförande Tjänstemannaföreningen(S)

Mark Schneider

Ledamot Tjänstemannaföreningen (S)

Läs mer om