Historik: Sverige har som bekant haft OS 1912 i Stockholm. Det var lyckade sommarspel som även rönte vissa svenska framgångar. Sverige har sedan dess inte hållit spel allena, däremot har vi som kandidatland varit med och tävlat både om fler sommarspel, men även vinterspel (alla minns vi Åre/Östersunds ansökan för en del år sedan).
Kriterierna att få spelen har inte bara med ansökarlandet och dess hemma-opinion att göra. Det som avgör huruvida man kan få arrangera spel är bland annat vad som hänt innan, det vill säga historiken. Oddsen beror i hög grad på vilken kontinent de förutvarande olympiska spelen har hållits. Att Sverige arrangerat OS 1912 är därför inget argument. Om vi går närmare in på senare tiders och framtida spel, ser tablån ut som följer:
Sommar 2000 – Sydney
Vinter 2002 – Salt Lake City
Sommar 2004 – Aten
Vinter 2006 – Turin
Sommar 2008 – Peking
Vinter 2010 – Vancouver
Sommar 2012 – London
Vinter 2014 – Sotji
Sommar 2016 – Rio
Vinter 2018 – Pyeongchang (Sydkorea)
Sommar 2020 – Tokyo
Vinter 2022 – Peking
Sommar 2024 – ej bestämt.
Vinter 2026 – Här tänkte vi oss en ansökan från Sverige.
Som jag ser av detta är Europa endast arrangörer vid tre tillfällen. Sommar-OS 2024-arrangören är ännu ej klar.
Min debattartikel gäller således Sveriges kandidering till OS 2026. Varför inte sommarspelen 2024? Risken är överhängande att det anses att ett icke-europeiskt land bör arrangera, eftersom vi har haft/har Europa både -04, -06 samt -12. Vidare är risken stor att vi spänner våra muskler för tidigt, för om vi ansöker 2024 är det bara 20 år efter 2004 då vi ansökte senast.
Jag debatterar om att Sverige ska ansöka om de Olympiska vinterspelen 2026 och att vi allians-vänner ska gå i bräschen för detta för dem framtidsvisionärer vi faktiskt är.
Då kan någon invända att om Stockholm självt ska klara detta, blir det ingen nationell angelägenhet. För att vinna folklig förankring tycker jag att rikets tre största städer (Stockholm, Göteborg och Malmö) samt Norrlands största stad (Umeå) ska vara våra fyra arrangörsstäder. Beroende på omständigheter för städerna kan konstellationen även se annorlunda ut. Därom kan man göra efterforskningar. Ett OS från Malmö i söder till Umeå i norr? Ja, där har vi nästa nej-argument som kommer som ett litet brev från svensk kassaservice. Då kan man inflika att OS 1956 hölls i Melbourne/Australien. Vi har fått veta att ryttarolympiaden 1956 faktiskt gick i Sverige (sic!), fastän Melbourne var arrangörsstad. Detta på grund av för komplicerade karantänkrav i Australien. Sverige fick således vara med om att hålla i en del av OS 1956. Ryttarspelen blev mycket lyckade och Melbourne var tacksam för svensk medverkan. Sett i skenet Australien/Sverige, blir därför Malmö/Umeå inte mycket. Avstånd går att överbrygga. Vill man, så kan man, som ett gammalt citat lyder.
Centern (C) anser att OS är bra ifall det finns folklig förankring och statliga ekonomiska garantier. (C) poängterar att det är viktigt att OS har regeringens genuina stöd. Om dessa kriterier uppfylls, ser partiet inga hinder i att ansöka om Olympiska spel. Dock är kravet om 2026 ej angett som mål i några handlingsplaner. Med text enligt ovan föreslår jag att alliansen ska gå i bräschen för att Sverige ska bli ett kandidatland till vinter-OS 2026. Arbetsnamnet för att vinna det folkliga stödet kan kanske kunna vara: OS till oss.