Äldre måste uppvärderas i samhället och människors kompetens, livskvalitet och hälsa tillvaratas, hela livet.
Det är ett slöseri med kompetens att äldre som vill arbeta inte får göra det. Mycket går att lära sig i böcker, men erfarenhet får man med tiden.
Inte minst inom bristyrken måste vi sluta dela ut den födelsedagspresent som i dag innebär att medarbetare kastas ut från sin arbetsplats vid fyllda 67, vare sig de vill eller inte. Många äldre kan tänka sig att jobba längre, men alla vill inte arbeta heltid. Arbetsgivare måste därför hitta flexibla lösningar.
Lika viktigt som att ta vara på kompetens är att ta tillvara livskvalitet. Vi behöver alla både råd, tid och möjlighet att leva.
Sänkt skatt har givit pensionärer 8 000–12 000 kronor mer per år sedan 2006 och Folkpartiet vill att skatten på pensioner sänks ytterligare så snart det är ekonomiskt möjligt.
Rut-avdraget låter friska äldre ägna sin tid och ork till annat än månadsstädning och fönstertvätt, och skapar samtidigt tusentals jobb med social trygghet i en tidigare svart sektor. Vi tror också att livet blir friare och rikare om den som ibland behöver färdtjanst kan resa gratis pa? bussar och pendelta?g.
Som äldre måste vi var och en kunna välja en bostad som känns bättre än den vi lämnar. Dagens reavinstskatt gör villor och bostadsrätter dyra att sälja och låser in äldre människor i bostäder de inte längre är trygga i eller mäktar med.
Folkpartiet vill sänka reavinstskatten och mjuka upp reglerna för nybyggnation, så att lägenheter kan byggas med exempelvis mindre badrum och bli billigare att hyra.
Här kan vi lära av våra grannländer, som bygger billigare, men minst lika funktionellt.
Många seniorboenden har en övre åldersgräns: ingen äldre än 69–75 år får flytta in. Samtidigt har en halv miljon människor i Sverige fyllt 80 år. De är för gamla för seniorboenden, men för pigga för vård- och omsorgsboende.
Folkpartiet vill se trygghetsboenden och seniorboenden för äldre över 75 och vill att sådana boenden byggs insprängda i vanliga hus i olika bostadsområden.
Det måste vara möjligt att bo kvar i sina hemkvarter, även om man inte längre vill behålla sitt gamla hem. Självklart ska par kunna bo tillsammans hela livet.
Sjukvården märks ofta mer i livet ju äldre vi blir. Förebyggande hälsoarbete har varit en framgångsfaktor i Sverige när det gäller mödrar och små barn, och vi vill införa det även för äldre. Hembesök från vårdcentralen förebygger risker i hemmet och minskar behovet av akutbesök med tre fjärdedelar. Vi vill ge fler den möjligheten.
Det är grundläggande för äldre att behålla sin rörlighet och snabbt få den tillbaka efter sjukdom. Vi ser arbetsterapeuter och sjukgymnaster som nyckelpersoner för äldres hälsa och vill även skapa ett centrum för rehabilitering i Uppsala. Vi vill öka kunskapen om äldrehälsa i sjukvård och äldreboenden, utbilda och anställa fler äldreläkare och specialistsjuksköterskor inom äldrehälsa och införa fler snabbspår till vårdavdelning, förbi akutmottagningen.
Läkemedelsbiverkningar fyller var tionde sjukhussäng. Regelbundna genomgångar av äldres mediciner är därför den enskilt viktigaste delen av den nationella läkemedelsstrategi alliansen tagit fram. Vi vill utöka satsningen.
I dag får apotek byta ett läkemedel mot ett billigare, likvärdigt. Många äldre riskerar att tro att läkemedlen är olika och därför ta dubbel dos. Detta är inte acceptabelt.
Sex timmars arbetsdag skulle enligt Reforminstitutet kosta välfärden 252 miljarder kronor och enligt Konjunkturinstitutet minska möjligheten till sjukvård och äldreomsorg med en fjärdedel. Att svälta ut äldres livlina och trygghet är inte ett liberalt alternativ. Däremot är sjukvårdens och äldreomsorgens personal grundläggande för ett värdigt åldrande: god löneutveckling och arbetsmiljö går inte att kompromissa med. Personal måste kunna agna sin tid a?t de äldre, inte a?t kringjobb och administration. Det är också viktigt att ständigt utveckla sjukvården för att ge nya, bättre behandlingar.
Vi ger oss inte förrän äldre får leva sina liv efter eget huvud. Ett samhälle ska ta vara på människors kompetens och möjligheter, hela livet.
Barbro Westerholm , socialpolitisk talesperson (FP)
Ismail Kamil , riksdagsledamot (FP)
Lina Nordquist , landstingsråd (FP)
Erica Närlinge , gruppledare (FP) äldrenämnden , Uppsala kommun
Mats Hallor , Liberala Seniorer (FP)