Utan innovationer tappar företag i konkurrenskraft

Innovation har kommit att bli ett nytt modeord, och det är viktigt att det inte bara blir ett ord utan att det fylls med konkret innehåll, skriver Mikael Drakenberg och Tor Sjödin.

DEBATT2014-09-26 10:08
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Innovation är jätteviktigt oavsett om vi talar om hälso- och sjukvärd eller ny teknologi. Därför behöver vi starka forskningsmiljöer där människor stimulerar och inspirerar varandra, och i nära samarbete med näringslivet. Vad är då innovation?, jo det handlar om att skapa och förbättra produkter, marknadsföring, processer och organisationer.

Innovativa idéer som kan omsättas i praktiskt handlande i form av nya produkter och tjänster som efterfrågas på världsmarknaden är centralt för våra företags konkurrenskraft. Det är enskilda innovativa entreprenörer som ligger bakom många av våra exportsuccéer, och sedan spelar givetvis miljön roll. Är individer verksamma i en stimulerande miljö så leder det ju ofta till att individer inspirerar och pushar varandra till stordåd och fantastiska framgångar. Vi måste inse att det idag råder en stenhård global konkurrens, och statistik från år 2011 visar på att USA, Japan och Korea idag är världsledande på innovation. Först på fjärde plats kommer EU som helhet.

Att inspirerande , kreativa och innovativa miljöer är viktigt kan vi se tydligt inom den teknologiska och medicinska forskningen. Det är tydligt då Karolinska Institutet i Solna är en världsledande forskningsmiljö för att utveckla möjligheterna att få fram framtidens mediciner. Detta har varit bra för näringslivet på så sätt att det har utgjort en viktig grund för framväxten och utvecklingen av framgångsrika företag som Astra och Pharmacia.

Därför är det viktigt att näringsliv och akademi samarbetar på ett kreativt och innovativt sätt. Det handlar om att rätt personer hittar varandra. Affärsidéerna och kreativiteten finns ute bland många av våra entreprenörer, innovatörer och olika småföretag är uppenbart. Detta då småföretag ofta är bättre på att anpassa sig till snabba förändringar i omvärlden, än vad som är fallet med stora bolag och organisationer. Därför behöver vi se till att dessa miljöer kan utvecklas på ett positivt sätt, och då har vi inte råd med dyra pålagor som gör det dyrare att bedriva verksamhet i Sverige jämfört med i de länder som vi konkurrerar med.

En intressant utveckling som nu sker är en framväxt av så kallade innovationsslussar inom Hälso- och sjukvård. Syftet med dessa är att skapa nya och innovativa samverkansmiljöer, och där målet är att stimulera en kommersialisering av innovationer inom området hälso- och sjukvård. Ett annat intressant exempel är det pilotprojekt som startats vid Stockholms universitet och som berör forskare inom humaniora och samhällsvetenskap. Under ett års tid så kommer ett tiotal deltagare från sju olika ämnen att tillsammans utforska sina möjligheter att starta forskningsföretag.

Samverkan mellan akademi och näringsliv behövs tidigt, och allra helst redan under grundutbildningen. För, när unga människor får möjlighet att tidigt få kontakt med näringslivet, så kan de knyta mycket viktiga kontakter inför framtiden. Tyvärr har det visat sig att onödiga hinder ofta sätts upp för samverkan mellan akademi och näringsliv. Det här framkommer i en undersökning som genomförts av Svenskt Näringsliv under år 2011, och den undersökningen visar på att endast 20% av de företag som tillfrågats uppger att de har ett aktivt samarbete med universiteten, och att näringslivet upplever att universiteten utgör något av en bromskloss.

Mikael Drakenberg

statsvetare och HR-student

Tor Sjödin

inoovatör och grundare av iRezQ

Läs mer om