Utebliven personalpolitik

Inför samtal med alla äldre medarbetare i god tid före pension i syfte att få fler att vilja arbeta längre, skriver Robin Kronvall.

Robin Kronvall

Robin Kronvall

Foto: Nina Leijonhufvud

DEBATT2015-12-23 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Personalen är vår viktigaste resurs inom vården och då känns det bekymmersamt när vi får veta att landstinget i Uppsala län står inför stora utmaningar med rekrytering inom flera yrkeskategorier framöver.

Bristen på medarbetare och nyckelkompetens inom vården kan få allvarliga konsekvensen om det inte hanteras på rätt sätt.

Därför är det viktigt att vi har tydliga strategier för personalpolitiken på landstinget.

När Socialdemokraterna och Miljöpartiet, då tillsammans med Vänsterpartiet tog över landstinget efter valet 2014 så var det tydliga besked om att det skulle bli ordning i landstinget. Sen dess har vi bara sett det motsatta.

Det är ohållbart att riskera längre väntetider, försämrad ekonomi, svårigheter med att klara produktionsmål och försämrad kontinuitet och planering för vissa patienter som den styrande minoriteten i landstinget nu äventyrar med den uteblivna personalpolitiken. Landstinget är med sina drygt 12 000 anställda länets näst största arbetsgivare, då måste den styrande minoriteten i landstinget ta sitt ansvar!

Det är avgörande för verksamheterna att personalen trivs. Vi måste därför hela tiden utveckla vår attraktivitet som arbetsgivare. Att få fler att vilja arbeta efter pension är både positivt och nödvändigt för att kunna möta den demografiska utvecklingen i vårt län och i hela vårt sjukvårdsuppdrag.

Därför vill vi moderater att landstinget i Uppsala län ska införa strukturerade samtal med alla äldre medarbetare i god tid innan pension i syfte att få fler att vilja arbeta längre.

Annars är det stor risk att kompetens går förlorad eller går till bemanningsföretag som kostar landstinget mångdubbelt för samma kompetens. Vi som arbetsgivare måste ta ansvar och uppmuntra äldre medarbetare att stanna kvar och vissa personer kan fungera som mentorer för yngre medarbetare.

När man fyller 67 år, kan arbetsgivaren erbjuda timanställning.

Detta bör man göra på ett strukturerat och ändamålsenligt sätt så att medarbetarens kompetens tas till vara på. Detta är en viktig del av landstingets framtida kompetensförsörjning och nödvändiga arbete för att tillvarata värdefulla kunskaper inom vården.

Politisk styrning och ledning i personalfrågorna är av yttersta vikt och vi Moderater kommer att arbeta hårt för att landstinget i Uppsala län och dess verksamheter ska vara en attraktiv arbetsplats. Det är av yttersta vikt att vi värnar om vår personal. Sjukvård och kollektivtrafik är grundläggande i människors liv och vi som arbetsgivare måste kunna säkerställa kvalitet och kvantitet och kontinuitet för våra innevånare och medarbetare. Medarbetarna måste få bättre förutsättningar att kunna utföra sitt viktiga arbete varje dag i patienterna och invånarnas tjänst.

Det handlar om inflytande, karriärmöjligheter, bra personalpolitik och vidareutbildning men också om bättre informationssystem och minskad byråkrati.

Vi moderater har tidigare under året föreslagit tio punkter som leder till förbättrad personalpolitik samtidigt som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet lägger sin energi på att försöka komma överens arbetar vi Moderater strukturerat med att lägga konstruktiva förslag som leder till bättre personal politik för våra medarbetare. Uthållighet, förutsägbarhet och långsiktighet är bra ledord för det politiska beslutsfattandet och är motsvarighet till den cirkus som de rödgröna hitintills har visat.

Robin Kronvall, oppositionslandstingsråd (M), landstinget Uppsala län

Läs mer om