Utsatta barn drabbas

Barnen hotas av ökad rättsosäkerhet när socialsekreterarna pressas, skriver My Eriksson och Maria Persson.

My Eriksson är en av artikelförfattarna.

My Eriksson är en av artikelförfattarna.

Foto: Jörgen Hagelqvist

DEBATT2015-02-13 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varannan socialsekreterare uppger att de inte kan arbeta rättsäkert enligt lagens intentioner. Ansvariga politiker och kommunala chefer känner till problemen men agerar inte tillräckligt.

Akademikerförbundet SSR, som organiserar sju av tio socialsekreterare, har låtit Novus genomföra en undersökning över hela landet där 3 200 socialsekreterare har svarat på frågor om sin arbetssituation.

I Uppsala har vi under flera års tid lyft fram konsekvenserna av den höga arbetsbelastningen och personalomsättningen. Det som framkommer i undersökningen bekräftar detta. Socialsekreterarna beskriver att de ökade kraven på dokumentation tar mycket tid från klientarbetet, det vill säga det direkta arbetet med de som behöver hjälp och stöd.

Följande siffror gäller för Uppsala län om inget annat anges:

79 procent av socialsekreterarna upplever att de administrativa kraven har ökat och 87 procent upplever att man inte fått förstärkt administrativt stöd med anledning av detta.

I undersökningen framkommer det även att antalet orosanmälningar om barn och unga ökar. I Uppsala kommun var ökningen 25 procent mellan 2013 och 2014 (2013: 3 672 anmälningar, 2014: 4 600.)

83 procent av socialsekreterarna i Uppsala upplever en hög arbetsbelastning och 64 procent upplever att personalomsättningen är hög, 79 procent överväger att byta yrke, och det är väl känt att det är svårt att rekrytera erfarna socialsekreterare i dag.

Av de socialsekreterare som överväger att byta yrke säger 73 procent att det skulle kunna tänka sig att stanna för en högre lön.

52 procent kan tänka sig att stanna för en generellt bättre arbetsmiljö och 49 procent kan tänka sig att stanna om det finns möjlighet att lägga mer tid på klienterna.

Akademikerförbundet SSR i Uppsala kommun har under flera år lyft fram socialsekreterarnas arbetssituation och vilka konsekvenser det får för rättsäkerheten. Akademikerförbundet SSR har både på lokal och nationell nivå agerat för att få­ politiker och ansvariga chefer inse allvaret. Lokalt har vi i styrelsen för Akademikerförbundet SSR träffat politiker och chefer för att tydliggöra den alarmerande utvecklingen. I januari 2012 anordande förbundet en manifestation i samband med ett kommunfullmäktigemöte. Nätverket Nu Bryter Vi Tystnaden i Uppsala, som bland annat stöds av Akademikerförbundet SSR, har ordnat flera manifestationer för att ytterligare belysa problemen med personalomsättningen, rättssäkerheten och lönesituationen.

Huvudskyddsombundet för Akademikerförbundet SSR har gjort tre anmälningar till Arbetsmiljöverket gällande socialsekreterarnas arbetesmiljö.

På central nivå jobbar förbundet för att regeringen ska utarbeta en nationell handlingsplan för att komma till rätta med problemen. Trots uppvaktning på både lokal och nationell nivå har inte tillräckliga satsningar gjorts för att stoppa personalomsättningen och få erfarna socialsekreterare att stanna kvar inom yrket. Detta drabbar de kommuninvånare som har störst behov av samhällets stöd.

Är det rimligt att barn och unga får möta de minst erfarna socialsekreterarna? Är det rimligt att barn och unga får byta socialsekreterare flera gånger under ett år?

Barn riskerar att falla mellan stolarna då socialsekreterarna ständigt byts ut och kontinuitet saknas. Vi vet att barn riskerar att fara illa när socialsekreterarena inte har förutsättningar att göra bra utredningar. I dag har även nivån höjts för när utredningar inleds och insatser därmed påbörjas. Det kan innebära att barn inte får rätt hjälp i tid, och det leder till att mer omfattande insatser behövs.

Uppsala kommuns ansvariga chefer och politiker känner till situationen men hittills har inte tillräckliga åtgärder vidtagits för att komma till rätta med rådande problem inom socialtjänstens myndighetsdel. Under tiden fortsätter barn och ungdomar att fara illa.

Nu kräver Akademikerförbundet SSR att det görs en seriös satsning för att förändra situationen.

Den höga arbetsbelastningen och den höga personalomsättningen inom utredningsenheterna måste stoppas. Ge socialsekreterarna rätt lön i förhållande till utbildning, kompetens och ansvar. Ge socialsekreterarna förutsättningar att göra ett socialt arbete med kvalitet, det vill säga att stötta och hjälpa samhällets mest utsatta barn, unga och vuxna till en förbättrad livssituation.

My Eriksson, styrelseledamot

Maria Persson,styrelseordförande

Akademikerförbundet SSR i Uppsala kommun

Socialtjänsten

Läs mer om