Utveckla marknaden, inte avveckla

Låt oss vara sakliga när vi debatterar marknadens förtjänster och utveckla den med målet att öka samhällsnyttan utan att exkludera aktiebolag, föreningar eller stiftelser från tävlan att leverera kvalitet till medborgarna, skriver Martin Linde-Rahr och Da Nilsson.

Dan Nilsson

Dan Nilsson

Foto: Fotograf saknas!

DEBATT2014-11-27 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I debatten runt välfärdsproducerande företag inom vård och omsorg är det få som beskriver nyttan med konkurrens och marknadsekonomi. Detta kan för tillfället ha sin förklaring i att det är politiskt inkorrekt för olika aktörer såsom debattörer, ekonomer, opinionsbildare och politiker att stå för en från huvudfåran avvikande åsikt i debatten.

En annan orsak grundar sig i ett pedagogiskt problem – nämligen att förklara att ingen marknad är felfri.

Det finns inga nationalekonomer som inbillar sig att marknader i allmänhet uppfyller de stränga krav professionen ställer på en perfekt marknad. Den perfekta marknaden finns inte annat än på papper.

Och, detta är viktigt, frånvaron av marknadsperfektion är inte skäl för att stänga ner marknader inom välfärdssektorn eller på annat sätt begränsa eller ta bort viktiga incitament för marknadens aktörer.

För marknaden är mycket effektiv i att utbyta varor och tjänster. Vi behöver också påminna oss om varför vi i Sverige valt att öppna välfärdsområden för konkurrens. Syftet med konkurrens i privat och offentlig verksamhet är att den ska leda till ökad nytta och valfrihet för konsumenterna och minskade kostnader för det allmänna.

Det som inte fungerar bör i stället justeras så att man närmar sig en situation där villkoren för den perfekta marknaden så nära som möjligt är uppfyllda.

Det har vi gjort när vi ändrar miljöskatter för att bättre spegla de kostnader som är förknippade med produktion av varor som till exempel bilar eller elektricitet. Det har vi gjort när vi diskuterade arbetet med konkurrensbegränsningar och Konkurrensverket sedermera bildades. Det har vi gjort i LOU (Lagen om offentlig upphandling) när vi försöker skapa anbudsförfaranden som är öppna och standardiserade så att man enkelt kan jämföra varor och tjänster.

Listan kan göras lång där samhället har intervenerat i marknader för att det skall bli lite effektivare att utbyta varor och tjänster.

Varför kan vi inte ha samma inställning när det gäller marknaden för valfärdsproducerade tjänster? Låt oss utreda hur vi kan förbättra dess effektivitet, samhällsnytta och arbeta utifrån premissen att marknadens funktion kan och bör förbättras. Ett tydligt och klart förslag från Svenska Vård är att stärka mottagaren av välfärdstjänster för att på så sätt öka kraven och kontrollen från användarsidan som består av patienter, brukare och klienter. Vi har en statlig myndighetsutövning som sköter kontroll av kvalitet men den kan förbättras genom att lyfta och stärka patienter, brukare och klienter så att de landar tryggt i förarsätet.

Så, låt oss vara sakliga när vi debatterar marknadens förtjänster och utveckla den med målet att öka samhällsnyttan utan att för den sakens skull exkludera vare sig aktiebolag, föreningar eller stiftelser från tävlan om att leverera kvalitet och valfrihet till medborgarna.

Och ännu viktigare, ta till vara på människors, företags och entreprenörers idéer, energi och vilja till förändring, förbättring och förnyelse av vården och omsorgen i Sverige. Vi behöver detta i dag och kommer tveklöst behöva det imorgon.

Martin Linde-Rahr, filosofie doktor i nationalekonomi, vice ordförande Svenska Vård

Dan Nilsson, förbundsdirektör Svenska Vård

Läs mer om