Utveckla vårdvalet - inte avveckla

Säger Riksrevisionens utredning att vårdvalet bör avvecklas? Nej, den säger att man ska utveckla vårdvalet, skriver Anna-Karin Klomp.

Anna-Karin Klomp (KD)

Anna-Karin Klomp (KD)

Foto: Jörgen Hagelqvist

DEBATT2014-11-27 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Riksrevisionens rapport om vårdvalet i primärvården har gett motståndare vatten på kvarn i sin iver att avveckla människors valfrihet i vården. Men är det verkligen det rapporten vill komma till? För den som inte nöjer sig med att läsa rubrikerna, utan tar sig tid att läsa hela rapporten, blir Riksrevisionens slutsats tydlig: vårdvalet inom primärvården behöver utvecklas – inte avvecklas.

Rapporten kommer lägligt för den nya socialdemokratiskt ledda regeringen. Det är känt sedan tidigare att den rödgröna regeringen vill ändra lagen om valfrihet (LOV). I ett första läge vill man avskaffa kravet på landstingen att tillämpa lagen om valfrihetssystem. Den nya ministern Gabriel Wikström (S) sade nyligen i en P1-intervju ”att man inte vill tvinga landstingen att använda ett system med så stora brister”.

Men säger då Riksrevisionens utredning att vårdvalet bör avvecklas? Nej, den säger att man ska utveckla vårdvalet.

Den rödgröna regeringen är rädd för allt som inte drivs i offentlig regi och nu försöker man med hjälp av en rapport, som till stor del bygger på fakta från två av 21 landsting, ge ett sken av att allt står illa till. De rödgrönas mål i detta är att öka politikermakten och minska enskilda människors makt över sin egen vardag.

I Riksrevisionens granskning sägs det att de som är friska gör fler läkarbesök än de som är sjuka, och nya privata vårdcentraler öppnar ofta i områden där tillgången till sjukvård redan är god medan andra områden i högre grad blir utan. Uttalandena bygger i första hand på uppgifter från Region Skåne och Västra Götaland.

Hur ser det då ut i Uppsala län? Tillgängligheten i primärvården har mer än fördubblats sedan vårdvalet infördes.

Nationella patientenkäten visar att Uppsala län har landets näst nöjdaste primärvårdspatienter, näst efter Halland. Det är inte bara fler som får besök på vårdcentralen snabbare, utan som ett led i bättre tillgänglighet blir även fler sjuka opererade på Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping. Vi kan också se en tydlig minskning när det gäller andelen som väljer att avstå från att söka vård.

Det är landstingen själva som utformar ersättningssystemet som styr vårdvalet. Det innebär att varje landsting i Sverige har sin unika version av vårdvalsregler.

Det Riksrevisionen säger är att staten borde ta ett större ansvar i det sammanhanget, att reglerna borde bli mer lika över landet.

Även förre socialministern Göran Hägglund (KD) har sagt att det behövs en bättre nationell samordning av vården och att staten behöver ta ett större ansvar, för att säkerställa jämlik vård i hela landet.

Varför då inte inleda ett arbete med att utveckla vårdvalet i primärvården, så att de goda exempel som finns i dag kan tillämpas i alla Sveriges 21 landsting?

Vårdvalet i primärvården har revolutionerat vården i Uppsala län. Valmöjligheterna har ökat, de flesta har fått närmare till vården, allt fler får vård snabbare och patienterna är nöjdare. Nu gäller det att ta vara på det som är bra och utveckla vården så att den blir lika bra för alla, i hela Sverige.

Anna-Karin Klomp, hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande (KD)

Läs mer om