Vad är ett värdigt liv?

Det kristna perspektivet utgår från att livet är en gåva från Gud, som vi inte har rätt att utsläcka. Det skriver Annica Anderbrandt i replik till Margareta Sanner angående dödshjälp.

Foto: John Sundberg

Debatt2016-12-02 13:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Genom mitt arbete som präst möter jag människor som på ett mycket påtagligt sätt upplever starkt lidande: anhörigas känsla av vanmakt och svårt sjukas plågor och ångest. Precis som Margareta Sanner poängterar måste vi möta dessa medmänniskor med stor respekt. Vi kan aldrig negligera eller bagatellisera deras lidande.

På många sätt har vi i dagens samhälle försökt dölja och skjuta undan döden och lidandet till rum som är åtkomliga för bara dem som berörs. En av riskerna med detta är att vi lätt missar våra medmänniskors lidande, som får klinga ohört i allt som pågår i det vanliga livet. Eftersom lidandet är individuellt kan en människas lidande upplevas som en alltför stark kontrast till det ”normala” livet.

Det kristna perspektivet utgår från att livet är en gåva från Gud. Som människor förfogar vi inte över livet på så sätt att vi har rätt att utsläcka en annan människas liv.

Det finns en uppenbar risk att vissa svårt sjuka människor kan föreställa sig att de skulle utgöra en belastning för samhället eller för sina anhöriga, och att de av den anledningen ville begära dödshjälp. Det är angeläget att förhindra att människor ska behöva känna en sådan press.

Enligt professor Johan Frostegård vid Karolinska institutet finns det indikationer på en sådan tendens i Nederländerna. Där har antalet fall av dödshjälp ökat kontinuerligt.

”Det tycks handla om ett 'sluttande plan' där dementa, psykiskt sjuka, deprimerade friska åldringar och även barn får dödshjälp. Många som bett om detta har upplevt att de ligger samhället och andra till last”, sade Johan Frostegård i en intervju i Dagens nyheter i februari i år.

Lagstiftning om dödshjälp skulle kunna öppna upp för en normalisering av tanken att vi kan släcka liv. Hur ska vi med en sådan lagstiftning ställa oss inför deprimerade ungdomars önskan att ta sitt liv? En annan tanke är människans rätt att få leva ett värdigt liv. Vad är ett värdigt liv? Hur bedömer vi ett liv som är värdigt?

Som ansvariga människor måste vi våga diskutera frågor om liv och död. Jag välkomnar en sådan diskussion, där vi utgår från frågornas komplexitet.

Annica Anderbrant
domprost

LÄS OCKSÅ: http://www.unt.se/asikt/debatt/det-finns-goda-skal-att-legalisera-dodshjalp-4450874.aspx

Läs mer om