Vad gör nästa bostadminister?

Nästa bostadsminister måste våga tänka helt nytt. Dagens situation är extrem, skriver Henrik Edin, LUF.

Henrik Edin.

Henrik Edin.

Foto: Fotograf saknas!

Debatt2016-05-18 13:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är ett omfattande arbete som krävs av Sveriges nästa bostadsminister. Krisrapporterna gällande den svenska bostadsmarknaden haglar tätt, sist ut var Spotify som hotade med att lämna Sverige om inte situationen görs bättre. Men problemet är inte bara centrerat till Stockholm och de stora expansionsområdena. Situationen är akut också i mindre orter där omfattande bostadsbrist råder.

Det senaste årets insatser av den tidigare bostadsministern Mehmet Kaplan har lämnat mycket att önska; det finns inga nya grepp. Regeringen ägnar sig åt att återanvända gamla lösningar. Tyvärr har de aldrig fungerat på ett tillfredsställande sätt. Man vill kraftigt subventionera byggnation, men det skapar på lång sikt en ohälsosam byggmarknad. På grund av detta har den typen av direkta investeringar mött stor kritik, inte minst från byggindustrin.

Självklart är det bekvämt att falla tillbaka på gamla lösningar – det är aldrig lätt att tänka nytt – men regeringens uppdrag är inte att vara bekväm. Dagens situation är extrem och nästa bostadsminister får inte vara rädd att göra vad som krävs. Den främsta uppgiften kommer att vara att skapa en hållbar bostadsmarknad. Här är tre förslag till reformer som är avgörande för en sådan utveckling i Sverige och som borde genomföras omgående:

1. Flytta makt från kommunpolitikerna. Planprocessen inför nybyggnation påverkas alldeles för ofta av lokala särintressen på grund av kommunernas monopolställning. Det är dags att ha ett mer regionalt eller nationellt perspektiv. När 250 av 290 kommuner har en akut bostadsbrist är problemet nämligen i högsta grad nationellt.

2. Begränsa överklagandemöjligheterna. I dag är det inte ovanligt att grannens grannes granne kan överklaga nybyggnation i oändligt långa processer. Det måste vara tydligt att alla inte kan anses vara berättigade att överklaga. Länsstyrelsen borde dessutom förlora sin ställning som överklagandeinstans för byggnation, mark- och miljödomstolarna räcker.

3. På sikt införa marknadshyror i samtliga bestånd. Det behövs större mobilitet på den svenska bostadsmarknaden. Annars tvingas nya lovande företag att flytta utomlands. Att införa marknadshyror är en bra och naturlig lösning. I stora delar av Europa infördes marknadshyror redan under mitten av 1900-talet. Det finns ingen anledning att Sverige ska ligga långt efter i utvecklingen.

Liberala ungdomsförbundet förstår att dessa reformer är svåra att genomföra för en folkhemsnostalgisk socialdemokratisk regering som dessutom genomgår en förtroendekris. Men det är uppenbart att det i dag finns ett starkt demokratiskt mandat för att ta tag i dessa frågor. Allt fler föräldrar börjar oroa sig för var deras barn ska bo, allt fler unga börjar se orättvisorna med subventionerade hyreskontrakt i innerstaden och allt fler företag börjar rikta blickarna utomlands.

Det är dags för en handlingskraftig bostadsminister som kan lägga svensk bostadspolitik på rätt kurs.

Henrik Edin

Förbundsordförande

Liberala ungdomsförbundet

Läs mer om