Vad händer med skolan?

Vi vill veta vilka av FP:s reformer som S och MP vill behålla, skriver Mohamad ­Hassan och Anna Manell.

FP-reformer. Vilka vill ni behålla i skolan, och vilka vill ni avskaffa? skriver Anna Manell och Mohamad Hassan.

FP-reformer. Vilka vill ni behålla i skolan, och vilka vill ni avskaffa? skriver Anna Manell och Mohamad Hassan.

Foto: Fotograf saknas!

DEBATT2014-08-17 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I morgon börjar ett nytt läsår med förväntningar och framtidshopp för elever, lärare och rektorer. Skolstarten är en glädjestund för många elever men framförallt för barnen i förskoleklasserna som är förväntansfulla och stolta över att börja skolan. Det är en fröjd att se lyckliga, entusiastiska och vetgiriga barn som packar sin skolväska för första gången. Skolan måste leva upp till barnens förväntningar. Deras glädje och entusiasm måste fångas upp under alla skolår och lusten att lära uppmuntras genom hela grundskolan och gymnasiet. Folkpartiets mål är att alla ungdomar ska gå ut gymnasiet med goda kunskaper och fullständiga betyg.

Skolan har genomgått nödvändiga reformer de senaste åren. De har varit avgörande för att vända den negativa utvecklingen sedan kommunaliseringen klubbades av Socialdemokraterna riksdagsåret 1990/1991,med 15 rösters marginal.

I dag har i princip alla partier inklusive Socialdemokraterna och Miljöpartiet anammat Folkpartiets reformer och har dem som utgångspunkt för sin politik.

Folkpartiet vill att nästa steg blir att återförstatliga skolan. I dag har vi en situation där Sveriges 290 kommuner driver en egen skolpolitik. Detta innebär naturligtvis att skillnaderna är stora mellan olika kommuner. Det är oacceptabelt. Alla barn förtjänar en bra skola. I väntan på detta kommer vi att fortsätta det lokala arbetet att förbättra Uppsalas skolor.

Som en del av det arbetet presenterar Folkpartiet i Uppsala kommun ett åttapunktsprogram där vi redovisar hur vi vill förbättra Uppsalas skolor de närmaste åren.

Vi har förvisso redan genomfört flera viktiga reformer. Folkpartiet har bland annat sett till att köp och sälj-modellen avskaffats inom skolområdet i Uppsala. Den var omodern och slukade medel från skolorna. Vi har även sett till att det blir en utbildningsnämnd. En övergripande nämnd kommer att leda till ökad tydlighet och spara pengar på onödig administration. Ansvaret för förskolan upp till gymnasiet hamnar i en och samma nämnd. Det leder till en bättre översikt. Reformen var inte en seger enbart för Folkpartiet, utan även för elever, lärare och föräldrar. Medan oppositionen fortfarande funderar på vilken skolpolitik de tillsammans vill driva, presenterar vi ett antal konkreta förslag på hur Uppsalas skolor med våra åtgärder och satsningar ska befästa Uppsala som en kunskapens kommun:

1. Inför fler specialpedagoger och speciallärartjänster. Vi vill stärka skolornas kompetens gällande inlärningssvårigheter hos elever som behöver extra stöd så att skolorna på ett ännu bättre sätt kan hjälpa dem.

2. Vi vill centralisera bedömning av nationella prov och inrapportering av statistik till SCB. Förenkla frånvaroinrapporteringen till CSN. Lärare måste få mer till undervisning, lärare ska vara lärare och inte byråkrater.

3. Inrätta en pedagogisk utvecklingsenhet. Erfarenheter och framgångsrika metoder, ’good practice’ och förstelärarnas kompetens ska spridas till fler. Gemensamma system för systematiskt kvalitetsarbete underlättar för skolor att ha ett pedagogiskt utbyte.

4. Alla elever och lärare har rätt till arbetsro och ska känna sig trygga i skolan. Delaktighet och inkludering är förutsättningar för att elever ska kunna lära och utvecklas. Lärarna ska ha ordentligt stöd att kunna utföra sitt arbete och stävja mobbning och stök.

5. Skolor med återkommande problem att uppnå målen ska få stöd från en centralt organiserad utvecklingsavdelning och bli omstartsskolor. Bättre processledning och stöd ska ges till skolor med stora utmaningar samt till de skolor som vill utveckla innovativa och flexiblare arbetsformer för undervisning och organisation.

6. Elever som har stor frånvaro, har valt fel gymnasieprogram eller hoppar av skolan ska snabbt få stöd. Ett gemensamt stöd ska utvecklas i kommunen, för att förbättra genomströmningen och minska avhopp och ofullständig gymnasiebetyg. Därtill vill vi satsa på fler studie- och yrkesvägledare och insatser i tidigare årskurser.

7. Rätten att välja skola är viktig. Barn är individer och har olika behov. Skolan får inte vara ett postkodlotteri. Därför är likvärdigheten mycket central, alla skolor i Uppsala ska vara lika bra.

8. Uppsalas skolor ska vara rena och funktionella för framtidens pedagogik. Det är viktigt med gröna skolgårdar som inbjuder till lek och aktivitet.

Socialdemokraterna och Miljö­partiet är fortsatt otydliga med vilken skolpolitik de vill driva.

Väljarna förtjänar att få veta vad S och MP egentligen vill med skolans framtid och rätten att få välja skola.

Vi vill därför fråga Marlene Burwick (S) och Maria Gardfjell (MP) vilka av Folkpartiets reformer vill ni behålla och vilka vill ni avskaffa? Ska lärare fortsätta kunna göra karriär och få högre lön även i er skolvision? Vad händer med den nya skollagen och det nya betygssystemet? Hur blir det med lärlingsutbildningen? Vill ni avskaffa yrkeshögskolan? Inte bara vi vill ha ett svar, utan även Uppsalas elever och lärare.

Mohamad Hassan , kommunalråd (FP)

Anna Manell, kommunalrådskandidat (FP)

Valet 2014

Läs mer om