Vad vill ni med IT?

Vi hade en vision. Nya majoriteten avbryter nu upphandlingen utan att precisera sig, skriver alliansen.

Cecilia Forss

Cecilia Forss

Foto: Pär Fredin

DEBATT2014-11-24 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad händer med IT:n i Uppsala kommun? Det är det många Uppsalabor och delar av näringslivet som undrar. I dag på kommunfullmäktiges sammanträde vill den nya majoriteten avbryta upphandlingen utan att precisera inriktningen. Har vi i alliansen misskött frågan och forcerat fram ärendet att upphandla telefonitjänster och datakraft strax före valet? Hade vi kunnat göra annorlunda? Många frågor ställdes före valet och svar gavs men vi lyckades inte vara tillräckligt pedagogiska och den dåvarande ­oppositionen ville inte lyssna.

Den dåvarande oppositionen med S och MP i spetsen fick det metaforiska övertaget och målade upp en dyster bild av hela processen. I dag tar företrädare för S och MP åt sig äran för det som alliansen satte i gång! På dagens fullmäktige hänvisar den nya majoriteten till åtgärder de vill införa såsom beställningskompetens och centralisering av viktiga IT-funktioner. Vi vill uppmärksamma den nya majoriteten på att det redan är fixat!

Ni behöver bara fortsätta det vi startade – det blir bäst för skattebetalarna i Uppsala. Genom effektiviseringar får vi minst 20 procent lägre kostnader vilket innebär cirka 60 miljoner kronor under planperioden.

När alliansen kom till makten 2006 påbörjades arbetet med att försöka få en överblick över kommunens IT, men det var inte lätt. Det fanns brister inom många olika verksamheter. Supporten och servicen har haft avbrott och ojämn tillgänglighet. Bristerna berodde inte på våra duktiga medarbetare, för de gör sitt bästa utifrån förutsättningarna, utan på att Uppsala kommuns olika verksamheter alltsedan digitaliseringen och IT-inträdet inte hade samordnats.

Varje enhet utvecklade sin egen teknik och i princip egna program. Vilket företag skulle överleva dagens digitala värld om systemen inte pratade med varandra?

Kostnaderna för kommunens icke-samordnade IT-verksamheter har genom åren varit stora. I dag kan en enskild tjänsteman vara tvungen att hantera flera olika system i sitt arbete, samtidigt som verksamhetsutvecklingen riskerar att stagnera utan nya system inom till exempel skola och äldreomsorg. Alliansen i Uppsala delade upp processen i flera delar och började med det område som redan var upphandlat och vars avtal höll på att gå ut, telefoni, och kompletterade med datakraftstjänster.

Vi såg också till att kompletteringen i upphandlingen skulle bli en verksamhetsövergång, vilket garanterade de anställda som berördes en fortsatt trygghet hos en ny arbetsgivare. Vårt arbete var långsiktigt och förändringsarbetet med IT beräknades ta ett par år att komma i mål med. Skolans IT och de sociala verksamheterna skulle hanteras i en särskild ordning när vi hade säkerställt beställarkompetensen och den strategiska funktionen i kommunen.

Alliansen i Uppsala hade och har fortfarande en ambition och vision om IT-verksamheten. Vi vill följa marknadens IT-utveckling och utnyttja möjligheterna där. Därför var vårt mål att etablera en progressiv IT-organisation med kompetenser för ledning och styrning samt beställarkompetens och stöd till kommunens verksamheter samt utveckla en styrmodell för IT.

Vårt mål var, och är, att Uppsala kommun alltid ska äga frågan om VAD man vill med IT-verksamheten och upprätthålla kompetensen inom området. Vår avsikt är också att marknaden ska sköta driften.

Det är givetvis möjligt för en offentlig sektor att själv också sköta driften, för det gör fortfarande några få kommuner. Men den absoluta majoriteten av Sveriges kommuner har valt en annan väg, likt andra myndigheter och företag. Alliansen hade och har en ambition och vision om IT-verksamheten och vi var beredda att sjösätta den. Men vad vill egentligen den nya majoriteten? Ingen aktör har all kompetens inom IT internt.

Inte ens Ericsson, Google eller Mic­rosoft hyser alla kompetenser. De är också beroende av en marknad och kunskap utanför den egna organisationen.

Vi lever i en globaliserad värld där utvecklingen av verksamheter sker i samarbete och genom avtal, tillit och förtroende för marknaden. Vi beklagar att den nya majoritetens tillit till näringslivet är obefintlig. Genom sitt handlande i dag avvisar de marknadens potential för utveckling av IT-verksamheten i Uppsala kommun.

Mohamad Hassan (FP)

Cecilia Forss (M)

Stefan Hanna (C)

Ebba Busch Thor (KD)

Uppsala kommun

Läs mer om