Valdeltagandets signaler

Höjt valdeltagande är viktigt för sammanhållningen i Uppsala. Det skriver Torbjörn Aronson och Ebba Busch Thor.

Torbjörn Aronson (KD) är en av artikelns författare.

Torbjörn Aronson (KD) är en av artikelns författare.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Debatt2014-07-27 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skillnaderna i valdeltagandet mellan Uppsalas olika stadsdelar har varit stora i de senaste kommunvalen. Men den demokratiska processen har många ingredienser som kan förebygga utanförskap och bidra till en dialogorienterad integration. Därför behöver alla goda krafter nu hjälpas åt att använda de möjligheter som en valrörelse erbjuder. Det är också ett viktigt sätt att motverka framgångar för främlingsfientliga partier.

Valdeltagandet 2010 skiljde sig åt med flera tiotals procent mellan olika stadsdelar i Uppsala. I Uppsala som helhet låg deltagandet i kommunvalet på 84,1 procent. I stadsdelarna Sävja, Stenhagen, Gränby/Löten och Gottsunda såg det helt annorlunda ut. I västra och norra Gränby stannade valdeltagande på 65 procent respektive 68 procent, i norra Gottsunda på cirka 64 procent, i södra Valsätra på närmare 59 procent, i Stenhagen-Berthåga på 73 procent och mellersta Sävja på 71 procent. Det kan jämföras med exempelvis 88 procent i Bälinge tätort, cirka 90 procent i Norby och 91 procent i södra Sunnersta och Nåntuna.

Det ojämnt fördelade valdeltagandet speglar olika socioekonomiska skillnader, men också känslan av samhörighet med resten av kommunen och samhället.

Tyvärr förbises ofta de möjligheter som den demokratiska processen faktiskt erbjuder för att förbättra en sådan situation.

En valrörelse skapar många förutsättningar för att höja intresset för politiska frågor. Lokala politiska debatter, personvalskampanjer, ökad medial fokus på politiska frågor, valplattformar, dörrknackning, torgmöten, konkreta politiska förslag från partier och så vidare, bidrar sammantaget till en kraftig mobilisering kring frågor om samhällets inriktning.

Kommunstyrelsen i Uppsala har tidigare under våren gett 200 000 kr till Samarbetsorganisationen för invandrarföreningar i Uppsala (SIU) för projektet ”Valinformation riktad till invånare med invandrarbakgrund”. Invandrarföreningar kommer bland annat att knacka dörr i Gränby, Gottsunda, Stenhagen och Sävja och på de boendes hemspråk förklara vikten av att rösta. Ytterligare 300 000 kronor är avsatta till kommunstyrelsen för att i samarbete med valnämnden informera om valet och öka valdeltagandet. Förra veckan avsattes ytterligare 100 000 kr, genom Uppsala kommun fastigheter AB, till ett projekt med titeln ”Uppsalaveckan”, som är tänkt att anordnas i Gottsunda och beskrivs som en uppsaliensisk motsvarighet till Almedalsveckan. Det är tänkt att fungera som ett politiskt forum med fokus på kommunalpolitiken och förhoppningen är att veckan ska stärka Gottsundabornas ”vi-känsla” och öka valdeltagandet. Bakom projektet står Uppsala Kommuns Fastighets AB, Mötesplatsen Treklangen och Ungdomsföreningen La Softa.

Dessa projekt, och andra liknande, är viktiga om vi vill ha ett samhälle som hänger samman. Känslan av att ha en röst som räknas är avgörande om utanförskap ska kunna brytas.

Arbete – men också deltagande i den demokratiska processen – bygger samhörigheten mellan individer och grupper i samhället.

Genom dialog och debatt ökar engagemang och förståelse. I en situation där Sverige och Europa hotas av partier och rörelser som vill slita sönder, i stället för att försona, är detta inte plattityder utan fundamentala förhållningssätt. Låt oss visa att Uppsala i höst kan avvika och bryta negativa trender på detta område!

Torbjörn Aronson (KD), 1:e vice ordförande utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Ebba Busch Thor (KD), kommunalråd

Valdeltagande

Läs mer om