Så ska hemtjänsten i Uppsala bli tryggare

De omfattande utredningarna av våldtäkterna i hemtjänsten visar på brister i kommunens agerande, skriver Erik Pelling med flera.

Nu har vi fått en av de två externa granskningarna av övergreppen i hemtjänsten. Äldrenämnden kommer i dag att fatta flera beslut som stärker tryggheten och kvaliteten i Uppsalas äldreomsorg, skriver Erik Pelling (S) med flera.

Nu har vi fått en av de två externa granskningarna av övergreppen i hemtjänsten. Äldrenämnden kommer i dag att fatta flera beslut som stärker tryggheten och kvaliteten i Uppsalas äldreomsorg, skriver Erik Pelling (S) med flera.

Foto: Adam Wrafter

Debatt2025-03-27 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Denna vecka tar vi nya viktiga beslut för att stärka tryggheten och kvaliteten i Uppsalas äldreomsorg. Vi lägger full kraft på ett fungerande trygghetsarbete. Nu tar vi bort minutstyrningen, höjer ersättningsnivåer, stärker medarbetarnas kompetens, ger chefer bättre förutsättningar, stramar upp dokumentationen och ser till att den som inte sköter sig ska möta tuffare konsekvenser. 

Under hösten 2024 nåddes hela Sverige av de fruktansvärda uppgifterna om att kvinnor i Uppsalas äldreomsorg utsatts för sexuellt våld. Ansvaret för våldet vilar på förövaren. Men vi som kommun ska skydda de äldre som finns i vår omsorg och i det uppdraget misslyckades vi. Om något händer som inte får hända har vi ett ansvar att agera skyndsamt. När avvikelser sker ska vi gå till botten med vad som hänt och klarlägga på vilka sätt vi brustit. Detta har haft högsta prioritet sedan händelserna kom oss till känna.

undefined
Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande (S), Tobias Smedberg, kommunalråd och ordförande äldrenämnden (V), Linda Eskilsson, kommunalråd (MP) och Stefan Hanna, kommunalråd (UP).

I höstens omfattande utredningsarbete har vi kunnat konstatera att det funnits brister i kommunens agerande. När vi nu också fått den första av två externa granskningar presenterad för oss samstämmer analysen fullt ut. Första linjens chefer har haft ett för stort ansvarsområde för att kunna säkerställa att rutiner följs när en allvarlig händelse äger rum. Den berörda delen av verksamheten hade bristande dokumentation och kunskap om rapporteringsskyldighet. Och det har tagit alldeles för lång tid innan vi i politiken fått kännedom om händelserna.

Ända sedan dessa förskräckliga brott kom till politikens kännedom har vi agerat med full kraft. Vi lägger 18 miljoner kronor på förstärkta rekryteringsprocesser och har infört kontroller ur brottsregistret. Vi utökar utbildningar av våldsombud och säkerställer att varenda anställd ska förstå deras skyldighet att rapportera avvikelser. Vi stärker våra rutiner för dokumentation och vi inför digitala lösningar för att varje brukare ska känna sig trygg med att släppa in människor i sitt hem. 

Den externa granskningen konstaterar att det åtgärdsprogram som tagits fram under hösten svarar väl mot de brister som identifierats. Men den kritiserar äldrenämnden för att utomstående inte kan spåra hur vi säkerställer att åtgärderna genomförs. Nämnden är mycket aktiv i sin styrning, uppföljning och kontroll av åtgärderna. Men då kommunens sätt att föra protokoll i nämnder inte är tillräckligt detaljerat går detta inte att följa. I dag beslutar vi därför om utökad protokollföring i äldrenämnden. 

Uppsala kommuns hemtjänst är inte ensam om de brister som framkommit. Samtidigt som vi fick kännedom om händelserna i egen regi framkom det liknande exempel på sexuellt våld också i extern regi. I Västerås har ett av landets största privata hemtjänstavtal förra veckan hävts på grund av fusk och oegentligheter. Myndigheter och forskning har sedan länge pekat på att äldreomsorgen inte är på en nivå den behöver vara på, oavsett kommun och oavsett utförare. Underbemanning, underfinansiering, för många visstidsanställda och för lite fast anställd personal är problem som har en direkt koppling till trygghet och finns i hela vårt land, och oavsett driftsform, även i Uppsala. 

Vår målsättning är tydlig. Äldreomsorgen ska vara trygg och utföras med hög kvalitet. Redan innan dessa hemska brott var ett faktum hade vi satt i gång det arbete som nu måste accelerera. Vi gick samman över partigränser och skrev ett så kallat Silveravtal, som ska stärka vår äldreomsorg.

Trots tydliga brister som måste åtgärdas ser vi samtidigt att mycket positivt sker. Fast anställd personal är en grundbult för trygghetsarbetet och då är det mycket positivt att vi lyckats minska beroendet av inhyrda sjuksköterskor med 70 procent samtidigt som vi kraftigt ökat den egna anställda legitimerade personalen. Vi har utökat resurser till äldreomsorgen och tagit beslut om att höja ersättningarna till vård och omsorgsboenden. Vi är nu en av de kommuner i landet som kommit längst vad gäller att få ner antalet medarbetare per chef.

Vi tar bort minutstyrning och går över till att arbeta i små team närmare brukaren vilket främjar kontinuitet. På dagens möte med äldrenämnden fattar vi beslut om att denna förändring också ska genomföras hos externa utförare. Vi kommer samtidigt besluta om att skärpa konsekvenserna för den som brister i kvalitet och att ersättningarna för hemtjänst på landsbygden ska höjas. Trygghetsarbetet ska självklart vara lika viktigt i alla delar av vår kommun.

Vi vilar inte en sekund i vårt arbete med att stärka trygghet och kvalitet i vår äldreomsorg.