Valfrihet på riktigt

Låt Uppsala gå längst i landet med att skapa riktig valfrihet och inflytande för invånarna, skriver tre företrädare för Vänsterpartiet.

Mindre inflytande. Personalen får mindre att säga till om när välfärden privatiseras, skriver Ilona Szatmari Waldau med flera.

Mindre inflytande. Personalen får mindre att säga till om när välfärden privatiseras, skriver Ilona Szatmari Waldau med flera.

Foto: Fredrik Johansson

DEBATT2014-08-18 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De privata välfärdsföretagen gör varje år en vinst på över nio miljarder kronor i vård, skola och omsorg. Det har skett samtidigt som vi fått larmrapporter om brister i äldreomsorgen, förskolebarn som inte får äta sig mätta och skolor som går i konkurs och lämnar elever strandsatta. Det vanligaste försvaret för detta är valfriheten, rätten att välja vem som ska utföra utbildning och omsorg.

Problemet är att när välfärden privatiseras, då minskar inflytandet för personalen, då skärs det ned på personaltätheten och då får vinstintresset styra vilka tjänster som ska erbjudas. Det är motsatsen till valfrihet. Vänsterpartiet vill införa verklig valfrihet, och vi vill att Uppsala blir den kommun som går längst i hela landet med att skapa valfrihet och inflytande.

I hemtjänsten vill vi införa ett system som vi kallar ”Mina timmar”. Det är en modell som ska öka den enskildes möjlighet att avgöra vad hemtjänsten ska lägga tid på. Det gör valfrihet till en fråga om att få påverka innehållet i välfärden, inte vilken privat aktör som ska bedriva den.

I samma riktning kommer vi i samråd med brukare göra resursförstärkningar av omsorgerna så att rörelsefriheten och inflytandet över verksamheten kan öka för den som till exempel behöver personlig assistans eller har andra behov av omsorg.

I dag gör underbemanning och underfinansiering att verksamheten utgår från budgetens bästa i stället för den enskildes behov.

Det måste också finnas valfrihet och inflytande för personalen. Vi har finansierade resursförstärkningar, både i den kommunala budgeten och genom statliga stöd. Vi vill höja lönerna för dem som arbetar med barn, äldre och personer i behov av vård eller omsorg.

Vi vill öka chefstätheten inom det sociala arbetet, för det ökar personalens psykiska välmående samtidigt som det ger dem mer inflytande.

Vi vill att personalen ska ges ökad möjlighet att påverka budgetprocessen och vi vill tvinga alla utförare, oavsett om de är privata eller offentliga, att garantera personalens meddelarfrihet. Personalkollektiv som vill ta över ansvaret för en verksamhet ska få möjlighet att göra det. Målet ska vara kvalitetsutveckling, inte ekonomisk vinst.

Forskning från Sveriges Kommuner och Landsting visar att inflytande, möjligheten att påverka sin situation, är vad människor värderar högst i sin kontakt med vård och omsorg. Därför är det dags att stoppa det läckage av resurser som försvinner från välfärden och hamnar hos privata företag. Det gör det möjligt att överföra vinstresurser till investeringar i verklig valfrihet och inflytande.

De aktörer som är beredda att sätta välfärden främst och lägga vinstintresset åt sidan vill vi ta i hand och jobba tillsammans med för ett Uppsala där välfärden blir bättre. För alla.

Ilona Szatmari Waldau,

kommunalråd (V)

Tobias Smedberg, kommunfullmäktigekandidat (V)

Jeannette Escanilla, kommunfullmäktigeledamot och ­riksdagskandidat (V)

Valet 2014

Läs mer om