Välkommet besked om heltid

När Uppsala kommun nu inför rätt till heltid, är det helt centralt att fokus ligger på arbetsmiljön, skriver Helena Ersson.

Debatt2016-08-28 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunal i Uppsala har länge drivit frågan om rätt till heltid. Vi välkomnar nu Uppsala kommuns beslut att genomdriva rätt till heltid. Samtidigt finns flera viktiga aspekter att ta hänsyn till vid införandet för att säkerställa ett gott slutresultat. Abetsmiljöfokus, gemensam riskbedömning samt att dra nytta av Kommunals omfattande kunskaper i frågan är tre viktiga nycklar i frågan.

Rätt till heltid är av stor och långsiktig betydelse för Kommunals medlemmar på ett flertal nivåer. I dag är deltidsanställningar norm i kvinnodominerade arbetaryrken. En heltidsanställning är avgörande för medlemmarna ska kunna leva på sin lön, och inte bara överleva. Det gäller både under arbetslivet, men också efter pensionen. 7 av 10 kvinnliga Kommunalpensionärer är beroende av så kallad garantipension; d v s att staten skjuter till pengar för att man ska komma upp i minimipensionsbeloppet. Rätt till heltid är därför en viktig faktor för att komma tillrätta med den ojämställda arbetsmarknaden.

Det är också ett känt faktum att välfärden har ett stort framtida rekryteringsbehov, därför måste arbetsgivarna se till att erbjuda attraktiva arbetsvillkor. Rätt till heltid är ett måste i det sammanhanget.

När Uppsala kommun nu inför rätt till heltid, är det helt centralt att fokus ligger på arbetsmiljön. Målet måste vara att medarbetarna ges förutsättningar att faktiskt arbeta heltid med en bibehållen, god arbetsmiljö. Här är det även viktigt att man involverar Kommunals kunskap och erfarenheter. I flera fall har kommuner infört rätt till heltid utan att involvera Kommunal i arbetet, med ett nedslående resultat.

Som det nu ser ut, har Kommunal hittills inte fått delta i sammanhang där vi kunnat bidra med vår omfattande kunskap i frågan, utan arbetet har enbart skett på tjänstemannanivå. Hur rätten till heltid praktiskt ska genomföras har man inte heller gjort någon gemensam riskbedömning kring, vilket har stor inverkan för slutresultat.

Från Kommunals sida hoppas vi att arbetsgivaren ser ett värde i att arbeta för en hållbar och god arbetsmiljö med möjlighet att påverka den egna arbetssituationen i yrkesutövandet. Vi hoppas och ser fram emot att få delta i ett införande av heltid som norm i Uppsala kommun, där man tar hänsyn till medarbetarna och deras arbetsmiljö samt grundar arbetet på en god riskbedömning. Målet är ju förhoppningsvis att det ska fungera i praktiken och inte bara se bra ut i statistik över heltidstjänster. Antalet heltidsarbetande med god arbetsmiljö och hälsa måste vara målet.

Helena Ersson
Ordförande Kommunal Mitt, Sektion Uppsala.

Läs mer om