Valrörelsen är faktiskt över

Vad vill den styrande majoriteten i landstinget? undrar Anna-Karin Klomp.

Anna-Karin Klomp (KD)

Anna-Karin Klomp (KD)

Foto: Anders Badner

DEBATT2015-03-29 13:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den politiska organisationen i landstinget Uppsala län arbetar just nu med en omfattande omorganisering av den politiska styrningen. Bakgrunden är att socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet vill avskaffa utförar-beställar-modellen. Problemet är att det är oklart vad de vill i stället. Samtidigt framhåller de hela tiden att den nya politiska organisationen ska lösa i stort sett alla problem. Det fanns ett förslag som vi i oppositionen trodde de var eniga om. Men i stället slutade mötet då det presenterades på ett allt annat än enigt sätt.

Det tycks som att majoriteten fortfarande inte förstått att valrörelsen är över och att det nu är dags för dem att ta ansvar.

Ett tydligt exempel på röra som råder inom vänstermajoriteten visade sig under produktionsstyrelsens senaste sammanträde då vi bara en kort timme innan mötet skulle börja fick ett över 500 sidor tjockt underlag att ta ställning till och fatta beslut om på sittande möte. Det är inte rimligt att fatta beslut i ett så omfattande ärende utan att i förväg ha kunnat skapa sig ett hum om vad underlaget handlar om. Därför valde vi i alliansen att avstå från att delta i beslutet.

På samma sammanträde valde man även att förlänga avtalet med nuvarande köksleverantör på Akademiska. Det var nödvändigt eftersom det nya köket ska utredas innan det byggs. Hur maten ska lagas på Akademiska beslöt visserligen med en bred politisk enighet före valet. Men beslutet revs upp och en ny utredning tillsattes i november. Den har hittills inte haft ett enda sammanträde. Förseningen kostar skattebetalarna 26 000 om dagen.

S, V och MP har nu styrt i över ett halvår och än så länge ligger allt fokus på formalia och att skapa en ännu större politisk organisation.

Under alliansens styre genomförde vi en rad reformer. Vi startade närvårdsplatser i Östhammar, Tierp och Uppsala. Det innebar de första nya vårdplatserna utanför storsjukhusen på decennier. Vi ökade tillgängligheten i primärvården. Köerna till operation och behandling kortades. Nu stänger man i stället specialistmottagningar ute i länet.

Det kan tyckas motsägelsefullt att jag som oppositionsråd saknar en enig vilja från den rödgröna majoriteten. Men jag tror inte att medborgarna och patienterna gynnas av den obeslutsamhet som nu råder.

Medan vi väntar på att majoriteten ska börja agera så blir verksamheterna lidande. Det är inte rättvist mot landstingets patienter och inte heller mot dess skattebetalare som är de som kan förvänta sig en rejäl skattehöjning för att kunna finansiera den här lekstugan.

Tills majoriteten börjar ta ansvar kommer vi Kristdemokrater att tillsammans med övriga alliansen arbeta med skademinimering och se till att omorganiseringen går så smärtfritt som möjligt.

Men frågan kvarstår: Vad är majoritetens plan?

Anna-Karin Klomp, oppositionsråd (KD)

Läs mer om