Vänta med SFI-förändring

Mitt under pågående flyktingkris vill S, V och MP lägga ned dagens SFI. Trots att flexibilitet är extra viktigt när antalet nyanlända med olika bakgrund kommer att öka, skriver företrädare för L, M och KD.

Benny Lindholm

Benny Lindholm

Foto: Malin Nerby

DEBATT2015-12-10 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under hösten har hundratusentals flyktingar sökt skydd i Europa från krigen och konflikterna i Mellanöstern. För oss är det självklart att Sverige och Uppsala ska vara med och ta sin del av ansvaret. Och när den stora flyktingströmmen anstränger det svenska mottagningssystemet är det extra viktigt att fungerande verksamhet utvecklas och förbättras.

Detta gäller inte minst svenska för invandrare, samhällsorientering och kommunal vuxenutbildning. Tyvärr riskerar ett nytt förslag från Socialdemokraterna i Uppsala att vända och rasera den positiva utvecklingen som Alliansen i Uppsala lagt grunden till.

Mitt under pågående flyktingkris vill Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet lägga ned den SFI som finns i dag. Genom att avsluta alla pågående avtal inom SFI, där det i dag finns en mångfald av aktörer, vill den rödgröna majoriteten i stället genomföra en stor, centraliserad upphandling och därmed skapa en helt ny organisation. Till nytta för vem?

De senaste åren har Uppsala sett en fantastisk utveckling av olika företag och aktörer som erbjuder utbildning i svenska för invandrare. En mångfald har skapats och nivån på svenskundervisningen i kommunen har ökat. Resultatet har blivit en ökad specialisering och individualisering av SFI som är mycket uppskattad bland nya Uppsalabor.

Flexibiliteten och pluralismen är extra viktig nu när antalet nyanlända med olika bakgrund kommer att öka under kommande åren.

Mångfalden inom Uppsalas svenskundervisning har skapats genom en så kallad tjänstekoncession där såväl små som stora företag har kunnat erbjuda undervisning. Med ett stort antal aktörer skapas den anpassbarhet och kvalitet som Uppsala behöver.

Ur ett individperspektiv är en centralisering och byråkratisering av undervisningen katastrofal. Med kravet på att samma aktör ska ansvara för såväl grundläggande och gymnasial vuxenutbildning som utbildning i svenska för invandrare kommer den mångfald och valfrihet som har byggts upp att raseras. Vi anser att kommunens tjänster är till för invånarna, inte tvärtom.

Valfrihet och mångfald är inte bara vackra ord, de fyller en viktig funktion.

Socialdemokraternas beslut framstår som extra uppseendeväckande mot bakgrund av att man inte inväntar sina egna partikamrater i regeringskansliet.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S), med rötter i Uppsala, har föreslagit nya regler för upphandling som medger en kombination av flexibilitet och social hänsyn. Trots det vill de lokala socialdemokraterna hetsa fram en ny upphandling enligt de gamla reglerna.

Som alternativ till att stressa fram en stor ny upphandling mitt under pågående flyktingkris borde Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet förlänga den nuvarande, välfungerande organisationen av svenskundervisningen och invänta regeringens nya upphandlingsregler.

Sverige och Uppsala kommun ska ta sitt ansvar och hjälpa samt möjliggöra integration för de människor som nu flyr från krig och förtryck. Ett framgångsrikt arbete förutsätter långsiktighet och en mångfald av aktörer. I stället för att rasera och omorganisera borde majoriteten därför utveckla och bevara den mångfald som finns. Det tjänar såväl Uppsala som de nyanlända på.

Benny Lindholm, 2:e vice ordförande (L) arbetsmarknadsnämnden UppsalaAnita Ericsson, ersättare (L) arbetsmarknadsnämndenCarolina Bringborn Anadol, ledamot (M) arbetsmarknadsnämndenBekir Jusufbasic, ledamot (M) arbetsmarknadsnämndenTorbjörn Andersson, ledamot (KD) arbetsmarknadsnämnden

Läs mer om