Vi har hela tiden tyckt att det är viktigt att Uppsala kommun tar fram en plan för hur äldreomsorgen och vården ska utvecklas hållbart i hela vår geografiskt stora kommun. Det är anmärkningsvärt att S, MP och V försöker blanda bort korten och påstå att Alliansen inte jobbat med en bra försörjningsplan för äldreboenden.
När vi tog över ansvaret för äldreverksamheten 2006 var köerna till särskilda boenden stora och vi lyckades få bort dem. Det stämmer att vi är övertygade om att konkurrensutsättning ger fler valmöjligheter och prisvärd omsorg och vård. Vi har aldrig lämnat behovsplaneringen åt marknaden. Det är en självklarhet för oss att säkra tillgång till den äldreomsorg och vårdplatser som krävs. Inte minst kommunens ansträngda möjligheter att investera gör det förståndigt att utveckla vår samhällsservice tillsammans med ideell sektor, stiftelser och företag.
Majoritetens kommunalisering utan konkurrensutsättning är en oklok väg framåt. Vårt fokus är hög kvalitet till bästa möjliga pris. Vi tror inte att kommunen klarar av det av egen kraft. Vi anser att kommunen ska ställa kvalitetskraven och säkra att de hålls inom givna ekonomiska ramar. Om nuvarande socialistiska linje får fortsätta går vi mot en framtid där vi åter kommer att ha stora köer och dyr verksamhet med tveksam kvalitet.
Det framgår tydligt att de rödgröna inte anser att tillgången på äldrebostäder på landsbygden ska värnas. De försöker slingra sig från den sakfrågan. Vi tycker att detta måste prioriteras och vill att kommunen planerar för bättre spridning av äldreomsorg och vård i vår stora kommun. Fördelarna med en sådan politik är många då vi ökar kraften i våra kransorter och vi fördelar satsningar mellan stad och landsbygd.
Vi styr kraftiga satsningar för att stärka våra landsbygder. Bland annat togs det fram en utvecklingsplan tillsammans med våra landsbygder under Alliansens ledning. Vi menade allvar med den ambitionen. Eftersom kommunen under de kommande åren ska upphandla stora volymer äldreomsorg och vård har vi chansen att gå från ord till handling. Vi är kritiska till att majoritetens äldreboendeplan inte utnyttjar detta utmärkta tillfälle att stärka landsbygdskraften med fler attraktiva platser väl distribuerade i en kommun som till ytan är tio gånger så stor som Stockholms stad. Gör om, gör rätt är vad vi önskar.
Uppenbarligen lyssnar majoriteten till andra människor än vad vi gör. I alla dialoger vi har med landsbygdsbefolkningen vill de absolut att framtiden ska erbjuda fler äldreboenden på landsbygden och i anslutning till goda kollektivtrafikstråk.
Tre stora skillnader finns mellan oss och de rödgröna partierna;
- vi tror att alla tjänar på konkurrensutsättning och valfrihet
- vi vill att kommunen proaktivt ska satsa på vår landsbygd
- vi anser att planeringshorisonten måste vara minst tio år, inte fem som majoriteten föreslår
Vi delar synen att det förebyggande arbetet är av stor betydelse, av många skäl. Majoriteten svarar inte trovärdigt när vi uttrycker stor oro över centralisering, för kort planeringsperiod och en obefintlig landsbygdsambition.
Alla delar av Uppsala ska vara rimligt självförsörjande på omsorgsplatser. Vi ser att det finns ett behov av fler vårdplatser inom vissa delar av kommunen medan andra delar har en högre behovstäckning. Vår målsättning är att man ska kunna erbjudas en bra plats och en vård med god kvalitet oavsett var man bor.
En rad omständigheter kan påverka det prognosticerade behovet särskilt på längre sikt. Hit hör medicinska framsteg såsom bättre behandlingsmetoder för demenssjukdomar och förändringar i den äldre befolkningens levnadsvanor gällande motion, rökning, mat- och dryckesvanor med mera. Det förebyggande arbetet är därför av högsta vikt.
Stefan Hanna
vice ordförande (C) Äldrenämnden
Johan Carlsson
ledamot (M) Äldrenämnden
Camilla Westerborn
ledamot (L) Äldrenämnden
Ulla Johansson
ledamot (KD) Äldrenämnden