Sjukvård blir bättre när patientens behov får styra. Vi vill erbjuda patienter väl utprovade hemtester inom ett stort antal områden. Genom att få mer sjukvård hemma kan morgondagens patienter bli både friskare, friare och mer delaktiga.
En viktig del i cancerstrategin för Sveriges förra regering var att minska risken för att kvinnor insjuknar i livmoderhalscancer. Samtidigt fäktas screening för livmoderhalscancer mot att kvinnor inte kommer till sina provtagningar.
Tack vare Uppsalaforskare finns nu råd på detta: en ny hemtestmetod ger svar på om kvinnan bär på det humana papillomvirus (HPV) som orsakar cancern.
I vårt län lottas kvinnor i dag till antingen vanligt cellprov eller till ett hemtest för analys av HPV. Många kvinnor slipper nu ta sig till sin cellprovtagning och kan tryggt välja att stanna hemma i stället. Betydligt färre kvinnor avstår från att ta det nyare testet.
Det nya testet är inte bara bekvämare, utan också bättre. Metoden är dubbelt så känslig som traditionella cellprov när det gäller att upptäcka tidiga förstadier till livmoderhalscancer, hos kvinnor i menopaus hela tre gånger känsligare. En tidigt upptäckt livmoderhalscancer orsakar framförallt mindre lidande för den kvinna som drabbas och hennes nära, men kräver även hälften så mycket resurser.
Till 2050 väntas kostnaderna för äldreomsorg öka med 70 procent och till hälso- och sjukvården med cirka 30 procent. Det innebär utmaningar.
Redan nu måste vi börja möta framtida behov. Folkpartiet vill se fler smarta tester, sensorer och appar där data kring förändringar i hälsa och livsstil kan matas in och vidarebefordras till journalsystemen. Det kan hålla patienter friskare, till en lägre kostnad. I dag skulle patienter kunna beställa hem alltifrån fertilitetstester till provtagning för könssjukdomar. Patienter med blodproppsförebyggande läkemedel skulle kunna låta sin läkare följa behandlingen utan att behöva ta sig till vårdcentralen. Hemtester kan inte alltid ersätta rutinvård, men kan inom otaliga områden fungera som ett sätt att underlätta och komplettera de bedömningar som utförs på vårdcentraler och sjukhus.
Hemtester och hemprovtagning är långt från de enda exemplen på hur sjukvård kan anpassas efter patienten. Telefonbesök sparar patienters tid och ork och kan vara till stor hjälp för inte minst patienter med diabetes, astma eller kronisk lungsjukdom.
Studier genomförda vid Umeå universitet visar att hembesök från sjukvården förebygger fallolyckor och risker i hemmet. Dessutom minskar pensionärers behov av akut sjukvård med 75 procent.
Folkpartiet lämnade därför nyligen in en motion i landstinget där vi föreslog att landstinget ska kunna erbjuda telefonbesök till fler kroniskt sjuka och att fler patienter ska kunna träffa sin läkare eller distriktssköterska hemma i köket.
Det finns även mycket att göra för att underlätta för sjukvårdens medarbetare. På Enköpings lasarett kan till exempel sjukvårdspersonal numera använda läsplatta i stället för stationär dator. Med modern teknik kan vi också märka medicinteknisk utrustning, läkemedel och viktiga sjukvårdsprocesser med streckkoder eller andra databärare, och på så sätt minimera risken för att en patient får fel behandling eller medicinering efter att den mänskliga faktorn kopplat samman personen med fel journal, prover, röntgenbilder eller mediciner.
Folkpartiet liberalerna vill att morgondagens patienter ska kunna välja att stanna hemma. Vi vill att sjukvårdens medarbetare ska kunna lägga sin tid och energi på sina patienter.
Det lämnar dessutom mer resurser till de patienter som behöver dem. Sjukvården blir helt enkelt bättre när patientens behov får styra.
Lina Nordquist, landstingsråd (FP)