Cirka 40 000 svenskar bär på det smittsamma och dödliga hepatit C-viruset, vilket gör att viruset är sex gånger vanligare än hiv. Varje år diagnosticeras ytterligare cirka 2000 personer med hepatit C. Över hundra fall av levercancer upptäcks till följd av hepatit C och det genomförs cirka 35 levertransplantationer. 2014 avled närmare 180 svenskar i sviterna av sjukdomen – vilket motsvarar två tredjedelar av dem som dog i trafiken i Sverige samma år.
Tack vare nya innovativa läkemedel kan en patient med hepatit C idag bli frisk på åtta till tolv veckor, något som inte var möjligt för bara tre år sedan. De nya behandlingarna har betydligt bättre effekt, väsentligt färre biverkningar och kortare behandlingstid än tidigare behandlingsalternativ. Lyckligtvis har många fler patienter getts behandling på senare tid och i takt med att fler patienter behandlats med de nya Hepatit C-läkemedlen har kostnaden per behandling sjunkit.
I Uppsala län behandlades under första halvåret 2016 156 personer mot hepatit C. Jämfört med första halvåret 2015 är det en minskning med 38 procent. En av orsakerna till att antalet behandlingar gick ner i landstinget i Uppsala län under den perioden kan vara att finansieringen av hepatit C-behandlingen inte var klar. Det var nämligen först i juni i år som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, kom överens med staten om finansieringen av behandlingen för 2016, det vill säga ett halvår efter det att landstingens budgetår hade startat. Samma sak inträffade förra året.
Att landstingen får så sena besked om finansieringen av hepatit C-behandlingar gör att patienters hälsa riskeras. Det är dags att gå från kortsiktighet till fleråriga avtal mellan staten och SKL när det gäller finansieringen av hepatit C-behandlingar.
Ett annat problem är att landstingen bara erbjuder behandling för de allra sjukaste hepatit C-patienterna. Det innebär att smittspridningen med nuvarande behandlingstakt inte kommer att kunna stoppas. I förlängningen innebär det att vårdkostnaderna kommer att skjuta i höjden eftersom många patienter bara är i början av sjukdomsutvecklingen till följd av hepatit C.
Sverige skulle kunna vara ett av de första länderna i världen som eliminerar viruset. Eftersom fler behandlingar ger lägre kostnader per behandling räcker det med en måttlig ökning av antalet behandlingar för att eliminera sjukdomen helt i Sverige.
Suzanne Borén-Andersson
Ordförande Riksföreningen Hepatit C