Vi lämnar snart ett mörkt år bakom oss. Den pågående pandemin har inneburit sorg för anhöriga och stora påfrestningar för vårdens medarbetare. Till skillnad från tidigare nyårsfiranden och förhoppningar om att vända blad så är risken överhängande att pandemin och dess effekter kommer att följa med oss under en lång tid framöver.Samtidigt har vi i det blågröna styret en plan framåt för att hantera pandemin och de andra problemen som Region Uppsala dragits med under en längre tid.
Pandemin lett till stora merkostnader och intäktsförluster inom sjukvården och kollektivtrafiken. Vissa köer har ökat som en följd av vårdens omställning för att vårda covidpatienter. Medarbetarna har gjort stora insatser till exempel genom att öka antalet intensivvårdsplatser, upprätthålla mammografiscreening och kollektivtrafik, samt bygga ut testverksamheten.
Samtidigt som vi hanterar krisen är det viktigt att inte tappa tempot i det ordinarie arbetet. Nästa år fortsätter vi på den inslagna vägen med våra fyra reformer: En långsiktigt hållbar ekonomi, attraktiv och modern arbetsgivare, effektiva sjukhus och en utveckling av den nära vården.
Vi har förhandlat fram ett bättre sjukvårdsregionavtal vilket ska ge täckning för de faktiska kostnader vi har när vi säljer vård. Kostnaderna för sjukvård behöver komma ned i nivå med jämförbara regioner med universitetssjukhus. För att öka produktiviteten på Akademiska ses arbetet med vårdflöden, köer, bemanning och vårdplatser över av produktionsenheten.
Organisationen behöver ta till vara på medarbetarnas initiativkraft och se till att de trivs och vill stanna kvar. Trenden med ökade kostnader för inhyrd personal har brutits, kostnaderna beräknas minska med 50 miljoner kronor jämfört med 2018. Under hösten har nya arbetstidsmodeller för sjuksköterskor som arbetar i 24/7-verksamheter på Akademiska successivt införts. Vår målsättning är att ett liknande avtal även kan införas för undersjuksköterskor. Förhoppningen är att medarbetare i berörda verksamheter får den återhämtning de behöver mellan passen, att ersättningen möter deras önskemål samt att det ska löna sig att ta extra pass.
Vården ska komma närmare länsborna. Vi går vidare i arbetet med att etablera vårdcentrum i Tierp, Östhammar och Uppsala innan mandatperiodens slut. En plan för genomförande av vårdcentrum i Enköping håller på att tas fram. Nästa år genomför vi gör en stor satsning på att stärka vården för äldre genom att öppna äldremottagningar. Tanken med mottagningarna är att de ska ta ett helhetsgrepp kring äldres hälsa och att det ska leda till bättre omhändertagande av de äldre, bättre arbetsmiljö för medarbetarna och minska antalet vårddagar i slutenvården. Fler patienter ska erbjudas möjligheten till egenvård i hemmet med hjälp av digitala hjälpmedel och att införa hälsofrämjande arbete i primärvården i fler kommuner.
Ett arbete har gjorts för att minska köerna för barn och unga med psykisk ohälsa vilket minskat köerna radikalt under ett år. Från att 600 barn väntat över 30 dagar på ett nytt besök till att de flesta får hjälp inom en rimlig tid. Väntetiden för behandling har också minskat. Nästa år fortsätter arbetet med att stötta barn och unga som mår dåligt genom en gemensam sluss där hjälp snabbt ska kunna erbjudas. Fler vuxna med depression och ångest ska också få tillgång till psykologisk behandling.
Det här året har varit oerhört påfrestande för alla i Region Uppsala. Vi är fast beslutna om att både hantera pandemin och genomföra reformer för att komma starkare ut ur denna kris.