Vårdlotsar bra för alla

Hur kan den styrande minoriteten rösta ned en besparande förbättring som gynnar alla? frågar Nina Lagh.

Nina Lagh (M)

Nina Lagh (M)

Foto: Staffan Claesson

DEBATT2015-11-27 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att landstinget i Uppsala län har stora ekonomiska utmaningar kan inte ha undgått någon. Under måndagens landstingsfullmäktige i Enköping fattades beslut om att höja landstingsskatten med 55 öre, vilket innebär att ett standardhushåll i Uppsala får betala dryga 3 200 kronor mer i skatt per år.

Dessutom avslog Socialdemokraterna och Miljöpartiet alliansens besparande reform: återinförande av vårdlotsar som kan spara landstinget 70 miljoner per år.

När Fullmäktige i juni beslutade bifalla alliansens sjukvårdsbudget fanns ett antal reformer som skulle ge lägre kostnader. Detta var och är angeläget för landstinget, då det ekonomiska läget är allvarligt. Akademiska sjukhuset redovisar ett kraftigt underskott och landstingsledningen med Socialdemokraterna i spetsen reagerar endast med skattehöjningar.

Under alliansens tid vid makten infördes bland annat vårdlotsar för att underlätta för patienter med komplexa vårdbehov.

Vårdlotsen är en sjuksköterska som hjälper till att samordna vården för de patienterna. De är också till för att hjälpa dem som upplever att de får olika besked och att de skickas fram och tillbaka mellan olika vårdgivare.

Vid sjukdom kan det vara svårt att hitta rätt i sjukvården och få hjälp i rätt tid. För patienten kan det ibland upplevas som att man behöver vara frisk för att orka vara sjuk. Det är därför viktigt att patienter med stora vårdbehov upplever att de får stöd och avlastning.

Moderaterna och alliansen föreslog därför i måndags att landstinget skulle återinföra vårdlotsar för att underlätta för patienter att hitta rätt i vården.

Vi föreslog dessutom att vårdlotsarna skulle utökas att gälla för patienter inom psykiatrin.

Genom att erhålla en vårdlots kan de patienter som är mångbesökare i vården minska antalet besök och därmed även minska den ökade oro som de ofta upplever. Det besparar inte bara vården och de patienterna tid genom minskat antal besök, utan är en ren ekonomisk vinst för landstinget.

Det finns beräkningar för Uppsala län som visar att med fullt utbyggda vårdlotsar kan vi spara upp till 70 miljoner kronor per år.

Det här påtalade vi i Alliansen vid flertalet tillfällen på fullmäktige i måndags. Socialdemokraterna med Vivianne Macdisi i spetsen vägrade att lyssna utan höll fast vid sin bestämda åsikt att jämställa vårdlotsar med fasta vårdkontakter och framhärda i att vi ägnade oss åt semantik. Vän av ordning undrar ju då varför vi inte kunde besluta att införa vårdlotsar då det är viktigt för oss i Moderaterna och övriga alliansen.

För de patienter som fått en vårdlots har resultaten varit positiva.

Det finns evidens på att vårdlotsar kraftigt minskar inläggning på slutenvård, upp till 7 300 inläggningar per år i landstinget i Uppsala län eller i storleksordningen 20 vårdplatser.

Dessutom har kostnaderna för vården har minskat avsevärt. En rapport från Health Navigator (Vårdlots för patienter med omfattande behov av hälso- och sjukvård) styrker att det finns stora ekonomiska vinster att hämta.

Det högst beklagligt att minoriteten med Socialdemokraterna och Miljöpartiet kraftigt motarbetar återinförandet av vårdlotsar.

Vi Moderater får en ny chans nästa landstingsfullmäktige då svaret på vår motion om ”införande av vårdlotsar för psykiatripatienter” ska besvaras – skam den som ger sig!

Nina Lagh, oppositionslandstingsråd (M)

Landstinget

Läs mer om