Fyrklövern är ett växelvårdsboende som ligger i Luthagen. Det är en liten enhet med nio platser. Kunnig och samarbetad personal ansvarar för att våden anpassas efter den enskildes behov. De boende har olika sjukdomsbilder, som stroke, svårigheter att förflytta sig och/eller är rullstolsbundna. Boendet ger omväxling, sociala konakter och möjlighet att hämta nya krafter. Även för anhöriga som ansvarar för vården i hemmet är växelvården angelägen för möjlighet till vila och egen tid.
Vi boende på Fyrklövern och anhöriga nåddes i slutet av januari 2015 av äldrenämndens beslut att lägga ner Fyrklöverns växelvård. Vi är kallade till ett informationsmöte i dag den 11 mars och lokalerna skall vara utrymda under april månad. Beslutet togs i Äldrenämnden i oktober/november 2014.
Varför vänta med att delge berörda beslutet till i slutet av januari 2015? Varken boende, personal eller anhöriga tillfrågades eller informerades.
Skälet till avvecklingen anses vara att boendet inte håller tillräcklig standard. I stället erbjuds tillfällig växelvård på Nora i Nyby. En större enhet med 23 platser.
Flytten är dessutom tillfällig nu, för en senare flytt till nya lokaler i Stenhagen. Byggandet i Stenhagen skulle vara klart till 2015/16 men är nu försenat till 2017/18.
Varför utsätta nu trygga äldre människor med vårdbehov att flytta i två etapper? Personalen från Fyrklövern kommer inte att följa med. De vet inte heller i nuläget vad de ska arbeta med.
Den hastiga förändringen innebär en stor påfrestning för oss äldre. Många är över 90 år. I det här fallet borde flyttningen till Nora, som omfattar 1,5 till 2 år omprövas i väntan på att lokalerna står klara i Stenhagen 2017/18. I det läget kan delar av personalen följa med och de boende får tid att anpassa sig till förändringen. Enligt vår kännedom skall även Noras nuvarande växelvård flytta till Stenhagen vid samma tidpunkt.
Vi som bor på Fyrklövern har inte blivit tillfrågade hur vi upplever boendet beträffande standard och trivsel. Varken vi boende eller anhöriga upplever att standarden är låg. Lokalerna är dessutom till stor del renoverade de senaste åren, även så sent som 2014.
Trivselfaktorn på det erbjudna boendet vet vi inget om. Däremot är trivseln stor på Fyrklövern Personalen känner de boende och de boende känner personalen och varandra. Den gemenskap som finns på en liten enhet är inte lika lätt att skapa på en större sådan.
I Äldrenämndens värdegrund för vården och omsorgen återfinner vi begreppen Trygghet, Inflytande, Tillgänglighet, Oberoende, Respekt och Bemötande. Med begreppen som utgångspunkt beskrivs riktningen hur Äldrenämndens ansvarsområde skall utvecklas såväl som vårdtagarens rättigheter som utförarens skyldigheter.
Äldrenämnden borde mot bakgrund av ovanstående och de boendes önskemål ompröva beslutet och vänta med avvecklingen av Fyrklövern tills boendet i Stenhagen är klart. Ett sådant förfarande gynnar både boende anhöriga och personal.
För boende och anhöriga på Fyrklövern
Palle Landin/Uppsala