I en debatt debattartikel (UNT 7/2) tar Anna Rask och Torbjörn Karlsson från Upplands allmänna läkarförening upp kritik mot att Uppsala läns landsting planerar upphandling av naprapattjänster.
I ett svarsinlägg från bla Anders Mattsson-Coll, förbundschef Svenska Naprapatförbundet (16/2) undviker man att bemöta det faktum att naprapatutbildningen ådragit sig stark kritik från Högskoleverket på regeringens uppdrag.
I stället betonar man självklarheter som vikten av forskning kring rörelseorganens sjukdomar och att en åldrande befolkning ökar kostnaderna för samhället.
Fysioterapeututbildningen är en universitetsutbildning, och som sådan råder den under de riktlinjer och kvalitetskrav som Högskoleförordningen anger.
Utbildningen är regelbundet granskad av Universitetskanslerämbetet avseende kvalitet och examinationsrätt. En viktig kvalitetsindikator är att undervisningen i hög grad bedrivs av disputerade lärare, och att anknytning till aktuell forskning finns genom hela utbildningsprogrammet. Detta är en betydelsefull garanti för säker och evidensbaserad vård för våra patienter och fundamentalt för landstingets verksamhet.
Fysioterapeuterna Distrikt Uppsala anser att det är anmärkningsvärt att landstinget väljer en dyr upphandling av naprapater i ett ekonomiskt prekärt läge.
Det finns redan hög kompetens i ortopedisk manuell medicin, naprapaternas verksamhetsområde, hos landstingets egna anställda och hos privata vårdgivare som landstinget redan har avtal med. Det finns således också valfrihet i dagens situation, där patienter kan välja vårdgivare i både primärvård och privat vård som finansieras av offentliga medel.
Fysioterapeuter/sjukgymnaster arbetar inom flera verksamhetsområden och har en bredare arsenal av behandlingsinsatser, med både preventiva och akuta vårdinsatser såväl som långsiktig och uppföljande rehabilitering.
Vi arbetar mycket i team med andra professioner i både den akuta vården och inom primärvården och vårt fokus är självklart alltid att ha patienten i centrum.
Akademiska sjukhuset har stora ekonomiska problem, vilket lett till besparingskrav för alla verksamheter. Verksamhetsområde Paramedicin i vilket fysioterapeuter/sjukgymnaster ingår på Akademiska sjukhuset, har redan sparat sex miljoner kronor. Detta har bland annat inneburit neddragning av personal. Man står nu inför ytterligare en besparing på två miljoner kronor, och detta kan innebära att mer personal får gå. Det är i sammanhanget alltså inte oviktigt hur landstinget hanterar ett par miljoner av sina skattekronor, även denna summa har stor betydelse i den verksamhet som drabbas.
Fysioterapeuterna Distrikt Uppsala
Ewa Larsson ordförande, Maria Kyhlbäck, Helene Nilsson, Boel Hoffman, Gunilla Elmgren Frykberg, Susanna Fredriksson, Pia Liljefors