Destination Uppsala presenterade i slutet av maj en ny strategi för att locka människor till Uppsala. Strategin bygger på ledorden kultur, historia och kunskap.
Och allt detta finns ju. Mitt i stadskärnan. På en yta av någon kvadratkilometer. Låt oss skapa en världsunik mötesplats som vibrerar av just dessa strategiska ledord!
Uppsalaregionen har en god och stabil grund att stå på när vi ger oss in i kampen om att hitta nya vägar till utveckling och tillväxt. Och allt går ut på att sticka ut, att synas, att exponera sig.
Hur viktigt detta är understryks i en undersökning av 45 städer runt om i världen som genomförts av konsultföretaget PWC.
Där slår man fast att olika städer och stadsregioner närmast utkämpar ett PR-krig om företagen och människorna. Att fortsätta att satsa på klassisk kärnverksamhet som vård, skola och omsorg är inte tillräckligt.
Dessa verksamheter ska vara väldigt bra, alla förväntar sig det.
Ska man attrahera nya människor och få nya företag att flytta in måste det till något mer. Spänning, attraktion och kopplingar till upplevelsesamhället.
Upplevelseindustrin och arkitekturen kommer att spela en central roll. Malmö lyfts fram i undersökningen. Där är Öresundsbron och Turning Torso välkända landmärken. I Uppsala är domkyrkan och konsert- och kongressbyggnaden utmärkta exempel.
Samma sak när det gäller turism. Det är upplevelsesamhället som lockar. Och det är här Uppsala kommun nu genom destinationsbolaget, tillsammans med ett hundratal olika påverkare inom kommunen, satt ner foten och sagt att kultur, historia och kunskap är de värdeord som Uppsala ska samlas kring. Uppsala ska vara en internationell och nära plats där innovation och djärva möten överraskar! Uppsalas position ska vara ledande på att tillgängliggöra vår kultur, historia och kunskap genom lustfyllda möten, deltagande, interaktivitet och lärande.
Målen för denna kraftsamling är höga. Redan år 2020 ska Uppsala till exempel
* minst ha dubblerat turistomsättningen
* vara en av de mest exportmogna destinationerna
* ökat antalet entreprenörer och sysselsatta inom besöksnäringen från 1 350 till 3 000.
* Väsentligt ha stärkt stadens kännedom och attraktionskraft nationellt
Uppsalaregionen står ofta i centrum för omvärldens uppmärksamhet. Vi har en historia som det verkligen slår gnistor om. Geografiskt och kommunikationsmässigt kan man inte ligga bättre till i det här landet.
Det går att skapa ett världsunikt centrum i Uppsala. Det går att knyta ihop kultur, kunskap och historia bara genom några strategiska och okomplicerade beslut. Det handlar om att öppna och omvandla några få gator till promenadstråk och att leda om motortrafik.
Tänk dig att Dag Hammarskjölds väg stängs av vid Slottets södra del vid Norbyvägen, att Thunbergsvägen avslutas vid entrén till Engelska parken, att Drottninggatan sluts vid Västra Ågatan, att Övre Slottsgatan stängs vid S:t Olofsgatan och Akademivägen stängs vid S:t Eriks torg.
Gör vi så knyter vi ihop Uppsala och mängder av sevärdheter i ett ströv- och umgängesområde av världsklass.
Vi skapar en oas för alla, där den politiska historien i form av Slottet, Fredsmuseet och historien kring Dag Hammarskjöld, många regenter och deras botaniska trädgård sammanflätas med den akademiska historien.
Till detta kommer den kyrkliga historien med ärkebiskopssätet sedan 1164, Helga Trefaldighet och vår fantastiska domkyrka.
Miljöerna att vandra i är också unika sevärdheter och upplevelser i form av Engelska parken, Botaniska trädgården, Odinslund, Pelle Svanslös-kvarteren, Gamla kyrkogården, Martin Luther Kings plan och Carolinabacken.
Carolinabacken, ja. Den skulle kunna bli världens mest lutande torg och knyta ihop helheten. Drottninggatan ner till ån skulle bli en öppen galleria.
Ingen annanstans i världen finns en sådan historia, ett sådant kulturutbud och sådan kunskap samlat som i detta kvarter.
Namnet då? Ja det finns många alternativ på ett område som omfattar så mycket. Men enligt min mening är ändå det självklara namnet Dag Hammarskjölds Kvarter.
I en artikel, sin sista sommar i livet, skriver Dag Hammarskjöld om Slottsbacken som ”både hem och lekplats och skola”. Han skriver i presens. Tar läsaren med på vandring, genom årstiderna, med ljus och rörelser, i vardag och fest. Dag Hammarskjöld växte upp på Slottet, han studerade vid Uppsala universitet, blev FN:s generalsekreterare, var ledamot i Svenska Akademien och fick Nobels fredspris. Han är begraven på Gamla kyrkogården.
Våra stadsplanerare får en stor och viktig roll. Men Uppsalas politiker ser säkert möjligheterna.
I kommunens handlingsplan för Uppsala stadsrum (2009) står det inledningsvis, ”Det är här – i de offentliga mellanrummen – som en stor del av den attraktiva staden skapas.”
Det är klart att man kan hitta argument mot och problem med detta förslag. Visst, det kommer att ställa till en del problem. Åtminstone i en första fas. Men det finns anledning att reflektera på det som en gång Henry Ford sa; ”Hinder är de skrämmande saker man ser när man tar ögonen från sitt mål.”
Argumenten emot ska ställas mot vad Uppsala som stad får i stället. Stolta och glada invånare som får en ny världsunik stadsarena att umgås i. En stark attraktionskraft för företag, som skapar verksamheter och arbetstillfällen. Strömmar av turister som väljer att besöka vårt unika Uppsala där historien, kulturen och kunskapen ges den plats som den förtjänar. Och en möjlighet att nå de högt uppsatta målen!
Tomas Grönberg
entreprenör