Värna barnkulturen

Ansvaret för barn och ungas kultur bör ligga på kulturnämnden, skriver Carin Anlér Fiske.

Risk. Stödet till barn- och ungdomskultur riskerar att drunka i annat om det läggs på nya utbildningsnämnden, skriver Carin Anlér Fiske.

Risk. Stödet till barn- och ungdomskultur riskerar att drunka i annat om det läggs på nya utbildningsnämnden, skriver Carin Anlér Fiske.

Foto: Hans E Ericson

DEBATT2014-12-13 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag arbetar i Uppsala sen 35 år tillbaka som professionell skådespelare och producent i Teatergruppen Tio Fötter. Sen fyra år tillbaka är jag även projektledare för scenkonstbiennalen BUSIG, för barn och unga i Gottsunda. Vidare har jag arbetat som pedagog i skolan under 40 års tid, där jag också axlat rollen som kulturombud. På det viset har jag fått förmånen att se på barn och ungdomskultur ur två olika perspektiv på skoltid: Å ena sidan den professionella utövarens och å andra sidan den arrangerande skolans, och därmed också från barnens och ungdomarnas synvinkel. På de offentliga föreställningar vi spelar tillkommer föräldraperspektivet.

Min erfarenhet i arbetet med barn och ungdomar visar att scenkonsten tränar barn och ungdomars empati, fantasi, kreativitet, lyhördhet och förmåga att arbeta målmedvetet och strukturerat. Förmågor som barn och ungdomar har stor användning av i sina framtida liv.

Därför är det viktigt att det förs en genomtänkt kulturpolitik i Uppsala kommun som sätter barn och ungdomar i fokus. Enligt min mening ska detta ansvar fortsättningsvis ligga på Uppsala kommuns kulturnämnd.

Därmed är det också viktigt att kulturnämnden (KTN) består av politiker som har en gedigen kunskap om och intresse för barn och ungdomskulturfrågor. Det är också viktigt att KTN fortsättningsvis ansvarar för de arrangörsstöd på 75 procent som skolorna kan söka för att arrangera teater och dansföreställningar. Skulle det ansvaret läggas på den kommande utbildningsnämnden finns det en risk att stödet skulle drunkna i andra stora frågor som rör skolan.

I Uppsala kommuns kulturpolitiska program står det ”att alla elever minst en gång per läsår ska få ta del av en professionell teater- eller dansföreställning”. Ska detta mål uppfyllas måste de medel som är reserverade för arrangörsstöden höjas radikalt.

Sedan år 2000 har dessa i stället minskat med över 100 000 kronor. Därför måste kommunfullmäktige avsätta mer medel till KTN, öronmärkta för arrangörsstöden.

Enligt min mening är det extra viktigt att barn och ungdomar får komma i kontakt med professionell teater och dans i skolan eftersom alla barn och ungdomar är inkluderade i dagens skola. Däremot är barn och unga på fritiden oftast helt beroende av föräldrars intresse, kunskaper och ekonomi för att tillskansa sig en konstnärlig upplevelse .

Med Teatergruppen Tio Fötter spelar vi mest uppsökande föreställningar. Det innebär att jag i stort sett har besökt varenda låg- och mellanstadieskola i Uppsala län. Jag anser att uppsökande teaterföreställningar utgör en viktig del av integrationen, eftersom skolan i sig är en mycket sluten värld.

Därför är det viktigt att personal och elever får besök utifrån av teater och dansgrupper, som skapar nya influenser som ett led i personalens och elevernas utveckling.

På många småskolor där vi skådespelare i Tio Fötter spelar ryms alla elever och personal dessutom som publik under samma föreställning. Det innebär att hela skolan har fått en gemensam upplevelse i en situation där alla ser alla, en erfarenhet som skapar trygghet och gemenskap. Vidare är teater ett samspel mellan skådespelare och publik, vilket innebär att varje föreställning är unik. På det sättet bidrar åskådarna till den konstnärliga processen och utvecklar sin kreativitet.

Det är viktigt att Uppsala kommuns KTN får behålla ansvaret för den professionella scenkonsten för barn och unga i Uppsala, både under skol- och fritiden.

Den kommande KTN måste också satsa på att utveckla en gemensam syn på barn- och ungdomskultur och att se till att arrangörsstöden höjs. Därmed är det självklart att den nya KTN i Uppsala kommun måste få politiker som har en gedigen kunskap i barn och ungdomskulturfrågor. Slutligen är det nödvändigt att kommunfullmäktige tillför ökade öronmärkta anslag för scenkonst för barn och unga till KTN. Medel som gör möjlighet för professionella kulturarbetare att tillföra kulturellt kapital till åskådare och deltagare i kulturaktiviteter för barn och unga.

Carin Anlér Fiske, producent och skådespelare Teatergruppen Tio Fötter / Projektl BUSIG2015

Omorganisation i Uppsala kommun Politiska nämnder

Kulturpolitik

Just nu pågår en omorganisation av tre av Uppsala kommuns politiska nämnder: kulturnämden (KTN), barn- och ungdomsnämnden (BUN) och utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden (UAN).

I stället för BUN, som i dag ansvarar för grundskolan, och UAN, som i dag ansvarar för gymnasieskolan, kommer det att finnas en utbildningsnämnd som ansvarar för både grund- och gymnasium. Den del av BUN som i dag beslutar om barn och ungdomars fritid kommer att ligga under KTN. Även en del av nuvarande UAN:s ansvar för ungdomars fritid kommer att ligga hos KTN. Vidare bildas en arbetsmarknadsnämnd.

Fullmäktige utser de nya politikerna i Uppsala kommuns nämnder den 15 december.

Läs mer om